c S

V DZ napovedana podpora podaljšanju zaprtja RTH

14.12.2018 13:06 Ljubljana, 14. decembra (STA) - Poslanske skupine so danes večinoma napovedale podporo predlogu novele zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije. Novela predvideva, da bi rudnik namesto konec letošnjega leta zaprli konec leta 2020.

Ministrstvo za infrastrukturo je predlog novele pripravilo z namenom dokončanja vseh zapiralnih del ter podaljšanja roka za izvedbo postopkov za popolno in trajno opustitev rudarskih del, ki morajo biti zaključena do konca leta 2019, in izvajanje hkratnih aktivnosti za izvedbo postopka likvidacije do konca leta 2020, je dejal državni sekretar na ministrstvu Bojan Kumer.

V obdobju podaljšanja naj bi v celoti izvedli program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih, ekološko-prostorsko sanacijo ter postopke za zapustitev rudnika. RTH bo za to iz državnega proračuna prejel 3,1 milijona evrov. Gre za preostali del sredstev, ki so bila za obdobje od leta 2010 do leta 2018 potrjena s sklepom o državnih pomočeh za zapiranje ukrepe, ki pa niso bila porabljena v celoti, je pojasnil Kumer.

Postopke za izvedbo popolne in trajne opustitve rudarskih del ter tudi postopek redne likvidacije bodo po porabi 3,1 milijona evrov financirali iz prodaje lastnega premoženja RTH in unovčevanja likvidacijske mase, je dodal. Zakon bo družbi omogočil, da vse postopke izpelje ne glede na to, da ji s 1. januarjem 2019 ugasne rudarska pravica.

Podporo predlogu novele so napovedali v poslanskih skupinah koalicije ter v Levici in SNS, v SDS mu ne bodo nasprotovali, v NSi pa bodo proti.

Zapiranje rudnika je bilo podaljšano že marca 2014 - po stavki rudarjev v času vlade Alenke Bratušek je bil rok podaljšan do 31. decembra letos in zagotovljena so bila dodatna sredstva za zapiranje in za reševanje poklicnih pokojnin za težko zaposljive starejše delavce.

V SAB menijo, da je podaljšanje nujno, če želijo izključiti nevarnosti za zdravje in življenje ljudi in živali ter preprečiti škodo na objektih in v okolju. V DeSUS in Levici so izpostavili potrebo po okoljevarstvenem nadzoru po zaprtju rudnika, v SNS so izrazili pričakovanje, da bo ministrstvo pristojnemu odboru DZ predložilo zapiralni načrt.

V NSi bodo proti, med drugim ker se bojijo, da se bo država leta 2020 srečala z enakim problemom kot danes. Vprašali so se, kdo je odgovoren za vsa podaljševanja rokov zaprtja in za neuspešno delo poslovodstev, predvsem v času med letoma 2013 in 2018.