c S

Ruška občina za zdaj vztraja pri kazenskem pregonu poslanke Muršičeve

14.12.2018 13:11 Maribor, 14. decembra (STA) - Na mariborskem sodišču bi danes moral potekati predobravnavni narok zoper poslanko SD Bojano Muršič in predstavnika podjetja Vini Matica Dinghauserja, ki jima ruška občina v zasebnem kazenskem pregonu očita zlorabo položaja in ponarejanja poslovnih listin v zvezi s spornim nakupom jopic. Muršičeva se je zaradi službenih obveznosti opravičila.

Čeprav je kazalo, da poslanki zaradi afere, v katero se je pred več kot dvema letoma zapletla z nakupom flis jopic za občinski denar, ne bo treba na sodišče, saj je tožilstvo umaknilo zahtevo za preiskavo, temu vsaj za zdaj ni tako. Zdaj že nekdanja občinska oblast je namreč kazenski pregon sprožila sama, od tega pa vsaj za zdaj še ni odstopila niti nova.

Mariborsko tožilstvo je sicer od pregona odstopilo, ker je bila povzročena škoda neznatna. Muršičeva je poravnala celoten znesek računa v višini 642 evrov, ob tem pa je dodatnih tisoč evrov nakazala še v dobrodelne namene Rdečemu križu.

Medtem ko je Dinghauser danes že zavrnil možnost priznanja krivde, čeprav naj bi se tožena stran v primeru priznanja zadovoljila z izrekom denarne kazni, pa Muršičeve na narok zaradi službene zadržanosti ni bilo. Predobravnavni narok jo tako čaka 8. januarja, če ne bo prej kakšnega dogovora, pa se bo glavna obravnava pred sodnikom Boštjanom Polegekom začela 22. februarja.

Odvetniški kandidat Miha Strmčnik iz odvetniške pisarne Kac, ki zastopa občinsko stran, danes ni imel mandata za sklepanje kakršnihkoli poravnalnih dogovorov, je pa dejal, da je več možnosti, da se to zgodi, v primeru Dinghauserja, kot pa Muršičeve.

Ali bo občina pri pregonu vztrajala, danes ni mogel napovedati, nova ruška županja Urška Repolusk pa za zdaj tudi ne. Kot je pojasnila za STA, se z omenjeno zadevo v prvem tednu svojega županovanja še ni uspela seznaniti. "Z zadevo se bom seznanila. Vem, da je tožilstvo odstopilo od pregona, zakaj je občina s tem sploh nadaljevala, pa niti ne vem," je vse, kar je za zdaj lahko povedala.

Muršičeva se je v preiskavi znašla konec leta 2016, ko je za stranko kar iz proračuna občine Ruše naročila jopice iz flisa. Občina ji za zdaj očita zlorabo položaja in napeljevanje k ponarejanju listin, saj naj bi njen soobtoženi izdal račun za nakup pisarniškega materiala in ne dejansko kupljenih flis jopic. Muršičeva je zaradi afere odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice v Rušah, ne pa tudi kot poslanka.