IUS-INFO - Dnevne novice - Juncker svari pred katastrofo, če ne bo dogovora o brexitu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.1.2019

Juncker svari pred katastrofo, če ne bo dogovora o brexitu

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bukarešti posvaril pred katastrofo, če ne bo potrditve sporazuma o brexitu, in poudaril, da je treba do načrtovanega torkovega glasovanja o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu storiti vse za uspešen razplet.

Juncker je poudaril, da poskušajo v stalnem stiku z Londonom ugotoviti, kakšna pojasnila bi še lahko zagotovila EU, da bi prepričala britanske poslance, naj podprejo sporazum, za katerega v Bruslju trdijo, da je najboljši in tudi edini možni. Izrecno je ponovil, da novih pogajanj ne bo.

Konkretnejši ni želel biti. Navedb o bruseljskem pismu z zagotovili Londonu glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki najbolj razburja Britance, ni želel komentirati.

"Pustite mi, da delam," je Juncker danes v Bukarešti pozval novinarje, ki so ga spraševali o podrobnostih.

Ločitvenemu sporazumu pred načrtovanim torkovim glasovanjem v britanskem parlamentu kaže slabo. Poleg opozicijskih laburistov mu nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci.

Brexit je predviden 29. marca, a dveletno obdobje za izstop države iz unije, predvideno po 50. členu pogodbe EU, je ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati.

Možnost podaljšanja se zdi vse verjetnejša. V Bruslju se kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. Ta rok naj bi bile določile pravne službe institucij EU, povezan pa je z majskimi evropskimi volitvami in novim evropskim institucionalnim ciklom.

Julija se namreč konstituira nov Evropski parlament. Nato evropski poslanci v juliju volijo novega predsednika Evropske komisije, ki se nato loti sestavljanja svoje ekipe.

V Bukarešti je bilo danes slišati neuradne ocene, da se lahko glede brexita "zgodi kar koli". Vsa prizadevanja so usmerjena v potrditev ločitvenega sporazuma, možnost podaljšanja 50. člena pa je preprosto odvisna od tega, kaj se bo zgodilo prihodnji teden.

Brexit je bil ena osrednjih tem na današnjem sestanku Evropske komisije in romunskih oblasti ob začetku predsedovanja Romunije Svetu EU, ki ga sicer zaznamujejo kritike na račun Bukarešte zaradi nazadovanja v boju proti korupciji in notranjepolitični boji.

Bukarešta, 11. januarja (STA)
Foto: STA

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar