IUS-INFO - Dnevne novice - V Avstriji zaskrbljeni zaradi množice izsiljevalskih elektronskih sporočil
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.1.2019

V Avstriji zaskrbljeni zaradi množice izsiljevalskih elektronskih sporočil

Dunaj, 11. januarja (STA) - Avstrijci so zaskrbljeni zaradi kroženja množice izsiljevalskih elektronskih sporočil. Po navedbah avstrijskega kriminalističnega urada že nekaj dni kroži celo več različic tovrstnih sporočil elektronske pošte, cilj storilcev pa je vedno enak. Izsiliti želijo ali denar ali osebne podatke prizadetih.

Še posebej zastrašujoča so sporočila vsiljene pošte, v katerih prejemnikom, poleg zasebnikov so to tudi podjetja, grozijo, da bo pri njih razneslo bombo, če ne bodo plačali določene vsote. V drugih izsiljevalskih sporočili pošiljatelji grozijo, da so izvedeli za načrte o ugrabitvi družinskih članov prejemnika in da so v zameno za določeno plačilo pripravljeni razkriti informacije o tem, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot psihološki pritisk se na primer uporablja tudi trditev, da je bil računalnik prejemnika tarča hekerjev, ki da so zbrali dokaze o obisku pornografskih spletnih strani. Storilci grozijo, da bodo to objavili, če se jim ne bo plačalo. Krožijo tudi sporočila z nacionalsocialističnimi grožnjami. Pošiljatelji pogosto grozijo tudi z objavo osebnih podatkov oz. videoposnetkov in fotografij prizadetih.

Po mnenju avstrijskega kriminalističnega urada gre pri pošiljateljih za različne skupine. Pri sporočilih gre za vsiljeno pošto z izsiljevalsko vsebino, ki je izmišljena, četudi zvezni verjetna. Vešči uporabniki z lahkoto spremenijo naslov pošiljatelja, do naslovov prejemnikov pa lahko pridejo po različnih poteh - ti so lahko ali javno znani, ali so javno objavljeni ali pa storilci do njih pridejo preko temnega spleta.

Avstrijska policija prejemnikom tovrstnih sporočil svetuje, naj nanje ne odgovarjajo in izsiljevalcem nikakor ne plačujejo, ali drugače izpolnjujejo njihovih zahtev. Poudarja tudi, naj prejemniki ne odpirajo priponk v sporočilih neznanih pošiljateljev ali navedenih spletnih povezav. "Če pa ste že stopili v stik s pošiljateljem, ga takoj prekinite," še poudarjajo na policiji. Tistim, ki pa so storilcem že plačali denar, pa policija polaga na dušo, naj to takoj prijavijo.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar