IUS-INFO - Dnevne novice - V Kolumbiji vsak drugi dan ubit aktivist za človekove pravice
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.1.2019

V Kolumbiji vsak drugi dan ubit aktivist za človekove pravice

Bogota, 11. januarja (STA) - V Kolumbiji je bil lani vsak drugi dan ubit aktivist za človekove pravice, je v četrtek sporočil kolumbijski varuh človekovih pravic. To je za 36,5 odstotka več kot leta 2017.

Kot je sporočil varuh, je bilo v letu 2018 umorjenih 172 aktivistov za človekove pravice in vodij lokalnih skupnosti, kar je 42 več kot leto prej. Od leta 2016, ko se je v državi končala pol stoletja trajajoča državljanska vojna, je bilo po navedbah varuha ubitih 431 aktivistov, od katerih jih večina prihaja iz staroselskih, temnopoltih in kmečkih skupnosti.

Varuh Carlos Alfonso Negret je izrazil zaskrbljenost spričo tveganja, s katerim se soočajo aktivisti, ter obsodil dejstvo, da se ti zločini dogajajo pred očmi oblasti.

Razmere se niso izboljšale niti v novem letu, saj se je po podatkih varuha med 1. in 8. januarjem zgodilo sedem takšnih umorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada predsednika Ivana Duqueja je obljubila, da bo sprejela ukrepe za preprečitev teh zločinov, ki so lani sprožili množične proteste. Nacionalna organizacija staroselcev je minuli mesec sporočila, da se je od avgusta, ko je Duque prevzel položaj, nasilje nad njihovimi voditelji še okrepilo.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar