c S

Fakin s poslanci o stanju v zdravstvenem sistemu in usmeritvah

18.01.2019 10:38 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Minister za zdravje Samo Fakin na današnjem posvetu v parlamentu s poslanci razpravlja o dogajanju v zdravstvenem sistemu, predstavlja kompleksnost sistema in njegove poglede nanj. Na posvet, ki poteka za zaprtimi vrati, je povabil vse poslance in strokovne sodelavce, saj "zdravje ni levo in desno, ampak je naše," je pred srečanjem povedal za STA.

Kot je še dejal, sta namena srečanja dva, in sicer kontinuirano seznanjanje z dogajanjem v zdravstvenem sistemu, predstavitev njegovih pogledov na sistem ter prikazati celovitost in kompleksnost zdravstvenega sistema.

Po njegovih izkušnjah je namreč, kot pravi, zelo pomembno, da "imamo vsi enako znanje o sistemu, velikokrat pa temu ni tako in zato prihaja do nepotrebnih nesporazumov". Te želijo odpraviti, je dodal.

V tej fazi poslancem še ne bo predstavil ukrepov, le ključne usmeritve, ki pa so znane, in sicer ukrepe na področju čakalnih dob, izgub bolnišnic ter zakonodaje, ki v letošnjem letu prihaja. Predvsem je izpostavil vprašanje, kako to po vrstnem redu narediti oz. kateri so najbolj osnovni ukrepi, s katerimi morajo začeti. Za zdaj slednji zadevajo predvsem upravljanje zavodov, "tu smo kiksnili v preteklih 20 letih", je poudaril.

V ponedeljek bodo v interni skupini po njegovih navedbah že razpravljali o tezah za pripravo sprememb zakona o javnih zdravstvenih zavodih, nakar bodo v kratkem s predlogi prišli pred strokovno javnost, da to izvedbeno preizkusijo, je pojasnil minister. Predloge bodo predstavljali tudi poslanskim skupinam.

"Vsi se strinjamo, da je upravljanje glavni problem, opozicija in koalicija. Predložili bomo predlog, ki bo to, upam, uredil v smeri učinkovitega upravljanja, ki se uporablja povsod okoli nas," je dejal.

Na današnji posvet v DZ je Fakin povabil vse poslance in njihove strokovne sodelavce. "Zdravje ni levo in desno, ampak je naše. Pri tem mora enakopravno sodelovati vseh 90 poslancev. Morda je to eden od poskusov, kako poenotiti pogled na to in poskušamo sprejemanje zakonodaje iztrgati iz političnih iger," je pojasnil minister. Tak posvet se mu zdi v tej fazi pomemben zato, ker je začetek mandata in ker tega še nikoli niso storili.