c S

Nekdanji prvi mož Mariborske livarne odločno zanika zlorabo položaja

18.01.2019 11:48 Maribor, 18. januarja (STA) - Nekdanji prvi mož Mariborske livarne Maribor (MLM), zdaj glavni direktor jeseniške družbe Sij Acroni, Branko Žerdoner je danes na Okrožnem sodišču v Mariboru ponovno odločno zanikal zlorabo položaja, ki mu jo očita tožilstvo. "MLM je na podlagi tega dogovora imela ekonomske koristi, ki jih drugače ne bi imela," je dejal.

Žerdoner, ki je bil predsednik uprave MLM do konca leta 2012, se je znašel na zatožni klopi, ker mu tožilstvo očita zlorabo položaja zaradi sklenitve poravnave z avstrijsko družbo Metalka Handels, po kateri je MLM prevzela dolg svojega hčerinskega podjetja Alutec Bugojno. Zaradi tega terja MLM od Žerdonerja tudi odškodnino v višini 874.000 evrov.

Potem ko je očitke zavrnil že na predobravnavnem naroku lani poleti, je Žerdoner danes med predstavitvijo zagovora na sodišču znova zatrdil, da je vseskozi delal le v korist MLM. Poudaril je, da je treba pri presojanju sklenjenega dogovora z Metalko Handels iz leta 2012 upoštevati takratni položaj MLM in dejstvo, da bi vsakršna druga možnost lahko imela za podjetje s sicer dolgoletno tradicijo dolgoročne negativne posledice. "V tistem trenutku nismo našli boljše alternative," je dejal.

Po njegovih besedah je bil dogovor sklenjen po temeljitem premisleku ter v sodelovanju s strokovnimi službami, nadzornim svetom in lastniki MLM, zato so ga namigi na osebno okoriščanje in zahteva novega vodstva livarne po odškodnini močno prizadeli. "To me zelo boli," je dejal.

Pojasnil je, da so s sklenitvijo omenjenega dogovora prispevali k ohranitvi dejavnosti v BiH, hkrati pa se izognili sodnemu sporu z Metalko. Ob tem je MLM prevzela naročnike Metalke in njene cene, ki so bile višje od njihovih. "Ta poslovna korist traja še danes," je izpostavil.

MLM po njegovih trditvah v nobenem pogledu ni bila oškodovana, saj se vrednost njenega premoženja s tem poslom ni nikakor spremenila, Metalka Handels, ki je februarja 2012 razglasila insolventnost, pa ni pridobila ničesar, kar ni bilo že predtem dogovorjeno v medsebojnih pogodbah.

V nadaljevanju sojenja bodo zaslišali vrsto prič, nato pa soočili sodna izvedenca Romano Fišer in Štefana Ščapa. Žerdonerju v primeru pravnomočne sodbe grozi do osem let zapora.