c S

Švedski parlament premierja Löfvena potrdil za nov mandat

18.01.2019 10:41 Stockholm, 18. januarja (STA) - Švedski poslanci so danes za premierja vnovič izvolili socialdemokrata Stefana Löfvena, s čimer se je na Švedskem končala več kot štirimesečna politična blokada, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob izvolitvi je izpostavil neodvisnost nove vlade od skrajno desnih Švedskih demokratov.

"Povsod po svetu vidimo naraščanje vpliva skrajno desnega ekstremizma. Na Švedskem pa smo se postavili za demokracijo, za enake pravice ljudi," je po izvolitvi povedal Löfven. "Švedska bo imela močno vlado, ki ne bo odvisna od Švedskih demokratov," je poudaril.

Opozicijski voditelj Ulf Kristersson je bil medtem kritičen do nove vlade in jo označil za "zelo krhko". "Leva stranka grozi, da jo bo odstavila, če bo izvedla obljubljene reforme, Sredinska stranka in liberalci pa če tega ne bo storila," je povedal vodja konservativne Zmerne stranke, ki je tudi sam skušal sestaviti vlado, a je bil neuspešen.

Za Löfvenovo imenovanje je danes glasovalo 115 poslancev, proti jih je bilo 153, 77 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Za izvolitev v 349-članskem riksdagu proti ni smelo glasovati 175 ali več poslancev.

Premier, ki je zadnje štiri mesece opravljal tekoče posle, si je izvolitev zagotovil z dogovorom, v skladu s katerim bodo njegovi socialdemokrati in Zeleni oblikovali manjšinsko vlado, Sredinska stranka in liberalci pa jo bodo podpirali v parlamentu.

Da se bodo vzdržali glasovanja, so med drugim napovedali v Levi stranki, ki v parlamentu podpira odhajajočo vlado socialdemokratov in Zelenih. S tem je omogočila ponovno izvolitev premierja, ki vlada od leta 2014.

Tako se je na Švedskem končala več kot štirimesečna politična blokada po septembrskih volitvah, na katerih nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Močno pa so se okrepili skrajno desni Švedski demokrati, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi.

Löfven bo novo vlado in njen program uradno predstavil v ponedeljek, ko bo vlada tudi začela delo. Ta manjšinska vlada bo sicer ena najšibkejših na Švedskem v zadnjih 70 letih, saj je zgolj 32,7 odstotka volivcev glasovalo za koalicijski stranki.

Ti dve stranki imata skupaj z desnosredinskima, ki ju bosta podpirali, v parlamentu 167 od 349 sedežev, kar je osem manj od 175 sedežev večine. Vendar pa švedski politični sistem omogoča vodenje vlade, dokler ji večina poslancev ne izglasuje nezaupnice.

61-letni Löfven, ki je politično aktiven že od mladosti, je vodenje socialdemokratske stranke prevzel leta 2012, njegova naloga pa je bila njeno poenotenje po dveh volilnih porazih. Leta 2014 je stranko povedel do zmage na parlamentarnih volitvah.

Njegovi prvi vladi je uspelo gospodarsko stabilizirati državo, ki ima robustno gospodarsko rast in najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih desetih letih. Moral se je soočiti tudi z migrantsko krizo, ko je leta 2015 v državo prišlo okoli 163.000 prosilcev za azil. Potem ko jim je na široko odprl vrata, se je že konec istega leta odločil za zaostritev zakonodaje na področju migracij.