c S

Gbagbo do februarja ostaja v priporu

18.01.2019 14:38 Haag, 18. januarja (STA) - Bivši predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo ostaja v priporu najmanj do 1. februarja, ko bo Mednarodno kazensko sodišče obravnavalo pritožbo tožilstva na odločitev o njegovi izpustitvi. ICC je ta teden 73-letnega Gbagboja oprostil obtožb o zločinih proti človečnosti in odredil njegovo takojšnjo izpustitev.

Gbagbo je bil prvi voditelj kake države, ki so mu sodili pred ICC. Na zatožni klopi je bil skupaj z njim tudi njegova desna roka Charles Ble Goude.

Gbagbo se je na zatožni klopi znašel zaradi povolilnega nasilja v Slonokoščeni obali v letih 2010 in 2011, v katerem je bilo ubitih okoli 3000 ljudi. Sodniki so presodili, da tožilstvo ni dokazalo "občega načrta" za netenje nasilja.

Tožilstvo se je pritožilo na odločitev o izpustitvi Gbagboja, ki je bil sedem let v priporu, saj da bi moral ostati priprt, dokler ne bo vložena pritožba na oprostilno sodbo.

Sodišče je obravnavo, na kateri bo odločalo o pritožbi tožilstva na izpustitev, razpisalo za 1. februar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je v utemeljitvi zapisalo, da obstaja resno tveganje, da se bivši predsednik Slonokoščene obale ne bo vrnil v Haag, ko bo ICC obravnaval pritožbo na njegovo oprostitev.

Gbagbojeva hči je sporočila, da se namerava njen oče vrniti v domovino, če bo izpuščen.