IUS-INFO - Dnevne novice - V Virginiji rasistična preteklost politikov (še) ni problem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.2.2019

V Virginiji rasistična preteklost politikov (še) ni problem

Richmond, 11. februarja (STA) - Anketa ameriškega časopisa Washington Post ugotavlja, da prebivalce ameriške zvezne države Virginije rasistična preteklost njihovih izvoljenih predstavnikov ne moti preveč. Za odstop demokratskega guvernerja Virginije Ralpha Northama se namreč zavzema 47 odstotkov volivcev, prav toliko pa si jih želi, naj ostane na položaju.

Zadrega, v kateri so se znašli najprej demokrati in potem tudi republikanci Virginije bi bila zabavna, če ne bi bila resna. Najprej je konservativna spletna stran pred tednom dni objavila kopijo Northamove strani letopisa medicinske univerze iz leta 1984, na kateri je fotografija belca z obrazom premazanim v črno, poleg njega pa stoji oseba oblečena v uniformo rasističnega Ku Klux Klana.

Nekdanji republikanec Northam, ki je prestopil med demokrate, se je nemudoma opravičil, nato so se nanj vsule zahteve po odstopu s strani vodilnih članov ameriške demokratske stranke. Toda Northam je nato pripravil komično novinarsko konferenco, na kateri je zatrdil, da je po temeljitem premisleku ugotovil, da on ni tisti, ki je premazan v črno, niti tisti v uniformi rasistov.

Vprašanje je potem, kaj takšna fotografija sploh dela na njegovi strani letopisa, ampak to še ni bila največja polomija novinarske konference. Northam je sam od sebe priznal, da si je leta 1984 premazal obraz v črno s kremo za čevlje, ker je skušal zmagati na plesnem tekmovanju kot Michael Jackson. Ob tem je pogledal naokrog, če lahko zapleše slavni Jacksonov "moonwalk", dokler ga ni k pameti spravila žena z opozorilom, da to ni primeren kraj.

Ameriški komiki se sedaj šalijo, da bi bila lahko Virginija podobna podelitvi oskarjev, ki ne more najti voditelja in se lahko pelje naprej brez vodstva.

Položaj se maje namreč tudi demokratskemu podguvernerju Justinu Fairfaxu, ki bi v primeru Northamovega odstopa nastopil položaj guvernerja. Kmalu po Northamovem škandalu je namreč prišla na dan ženska, ki je temnopoltega Fairfaxa obtožila spolnega napada leta 2004. V petek je prišla na dan še ena ženska iz Marylanda, ki trdi podobno. Fairfax vztraja, da je šlo za seks s privoljenjem obeh strani.

Nato je mazanje obraza v črno priznal še demokratski pravosodni minister Virginije Mark Herring, za njim pa se je javnost seznanila še s tem, da je vodja republikanske večine v državnem senatu Thomas Norment urejal podoben letopis vojaške univerze Virginije, ki je bil leta 1968 poln rasističnih fotografij in besedil. Norment zdaj vztraja, da s tem ni imel nič.

Virginija, ki je čez reko od prestolnice ZDA Washington, ima 400 let dolgo rasistično zgodovino. Tam je bila tudi prestolnica separatistične konfederacije, ki je poprijela za orožje proti zvezni vladi, da ohrani suženjstvo temnopoltih. Do prelomnih 60. let prejšnjega stoletja je bila rasistična predvsem demokratska stranka, nato pa se je začela zadeva obračati in za privilegije belcev so se začeli boriti republikanci.

Mazanje obraza v črno sega do začetkov 19. stoletja in to v umetnost. Temnopolti sužnji in tudi kasneje po državljanski vojni manj vredni ljudje niso smeli nastopati na odrih ali tam, kjer jih belci niso spustili zraven. Zato je bilo potrebno za glasbene in gledališke predstave bele igralce prebarvati v črno. Popularne umetniške skupine belcev s črnimi obrazi so se potikale po ZDA tja do 20. stoletja, ko je zadeva sicer izjemno počasi začela postajati neokusna.

Za ameriški jug je bila kot kaže sprejemljiva vsaj do 80. let prejšnjega stoletja in morda prav zaradi tega izidi ankete Washington Posta niso tako presenetljivi. Sodeč po pozivih demokratskih voditeljev in medijskih komentatorjev ter mnenj po družbenih medijih bi moral Northam nemudoma oditi. Anketa pa ugotavlja, da navadni volivci niso tako občutljivi.

Anketa ugotavlja, da so beli volivci Virginije glede guvernerja razdeljeni na polovico, temnopolti pa ga večinsko podpirajo (58 odstotkov). Morda zaradi tega, ker je po škandalu napovedal, da se bo do konca mandata predvsem zavzemal za odpravo ostankov rasne neenakosti v Virginiji. Tako motiviranega guvernerja temnopolti zlepa ne bodo dočakali.

Za njegov odstop se zavzemajo večinoma republikanci (56 odstotkov), ki imajo sami sicer dovolj masla na glavi, a izkoriščajo priložnost, da demokratom glede rasizma vračajo milo za drago. Za Herringa kar 60 odstotkov volivcev meni, naj ostane na položaju pravosodnega ministra, Za Fairfaxa pa jih 65 odstotkov meni, da ne vedo dovolj o domnevnem spolnem napadu, da bi se opredelili. 11 odstotkov prebivalcev Virginije pa je priznalo, da so se sami kdaj namazali v črno ali pa poznajo koga, ki je to storil.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar