IUS-INFO - Dnevne novice - Evropski parlament ta teden z italijanskim premierjem o prihodnosti Evrope
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.2.2019

Evropski parlament ta teden z italijanskim premierjem o prihodnosti Evrope

Strasbourg, 11. februarja (STA) - Evropski poslanci danes začenjajo februarsko plenarno zasedanje v Strasbourgu. Na njem bodo glasovali o trgovinskem sporazumu med EU in Singapurjem ter z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem razpravljali o prihodnosti Evrope. Na dnevnem redu so tudi tuje investicije, ukrepi za dobrobit živali med prevozom in smotrno ravnanje z vodnimi viri.

Že pred začetkom štiridnevnega plenarnega zasedanja bo predsednik parlamenta Antonio Tajani danes popoldne poimenoval avdio studio v poslopju parlamenta po novinarjih Antoniu Megalizziju in Bartoszu Orent-Niedzielskem, ki sta bila decembra lani ubita v terorističnem napadu v Strasbourgu.

Predsednik italijanske vlade Conte bo z evroposlanci v torek popoldne delil svoje poglede na prihodnost Evrope. To bo že 17. v nizu razprav o reformi unije z evropskimi voditelji.

V sredo bodo parlamentarci glasovali o prostotrgovinskem sporazumu s Singapurjem, o čemer bodo razpravljali v torek. Dogovor bo v petih letih odpravil praktično vse carinske dajatve, zaščitil značilne evropske proizvode in za evropska podjetja odprl singapurski trg javnih naročil.

Da bi omilil pomanjkanje vode v EU, ki postaja vse bolj pereč problem, bo Evropski parlament v sredo glasoval o ukrepih za boljše upravljanje z vodnimi viri in ponovno uporabo vode, predvsem v kmetijstvu.

S posodobitvijo direktive o avtomobilskem zavarovanju, o kateri bo glasovanje potekalo v sredo popoldne, želi parlament bolje zaščititi žrtve prometnih nesreč. Čeprav so evropske ceste najvarnejše na svetu, je na njih leta 2017 življenje izgubilo kar 25.300 ljudi, še dodatnih 135.000 pa jih je bilo huje poškodovanih.

Zadnji dan zasedanja, v četrtek, je na dnevnem redu glasovanje o uvedbi prvega mehanizma na ravni EU za pregled neposrednih tujih naložb v primeru varnostnih groženj. S tem želi Evropski parlament zaščititi strateško pomembno evropsko infrastrukturo, kot so promet, voda, ključne tehnologije in komunikacije.

Evroposlanci bodo v četrtek glasovali tudi o spremembi evropske zakonodaje, ki bi po EU izenačila stroške plačilnega prometa med bankami znotraj in zunaj območja evra. Tako bi bili stroški za mednarodno plačilo znotraj EU enaki kot stroški za plačilo v domači valuti.

Evropski poslanci se bodo odzvali tudi na nedavna razkritja o neprimernem ravnanju z živalmi. Na milijone živali, namenjenih za rejo ali zakol, vsako leto potuje znotraj EU, včasih tudi v povsem neprimernih razmerah. Zato bodo v Strasbourgu zadnji dan zasedanja sprejemali tudi ukrepe, s katerimi bi izboljšali dobrobit živine in skrajšali čas prevoza.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar