IUS-INFO - Dnevne novice - Židan ob obisku Xhaferija pozdravil napredek Makedonije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.2.2019

Židan ob obisku Xhaferija pozdravil napredek Makedonije

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Predsednik državnega zbora Dejan Židan je po pogovoru s predsednikom makedonskega parlamenta Talatom Xhaferijem, ki je danes začel dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, izrazil veselje, da je Makedonija naredila korake, ki omogočajo, da bo državni zbor v torek razpravljal o ratifikaciji pristopnega protokola Severne Makedonije k Natu.

Ocenil je, da smo priča zgodovinskemu dogajanju, saj je danes na obisku predsednik sobranja Republike Makedonije, "jutri pa že sprejemamo ratifikacijo protokola med Natom in Republiko Severna Makedonija," torej imamo enkratno priložnost, da smo priča spreminjanju imena države.

Xhaferi je namreč na vprašanje STA glede tega, kdaj bo stopil v veljavo makedonsko-grški prespanski sporazum, s katerim bo Makedonija uradno spremenila ime v Severno Makedonijo, dejal, da je formalno mogoče reči, da sporazum v veljavo vstopa danes, saj vsebinsko določa, da velja z ratifikacijo pristopnega protokola Severne Makedonije k Natu v grškem parlamentu, kar se je sicer zgodilo v petek.

Postopkovno pa prespanski sporazumu določa, da mora Makedonija po ratifikaciji pristopnega protokola v grškem parlamentu Združene narode obvestiti o spremembi imena. Vse članice ZN morajo nato po svoji nacionalni zakonodaji sprejeti postopke za uporabo novega imena Makedonije.

Židan je omenjeni pristopni protokol označil kot pomembnega tako za Makedonijo kot širšo regijo, saj "omogoča dodatno povečanje varnosti v regiji Zahodnega Balkana". "V Sloveniji verjamemo, da proces, ki sta ga Makedonija in Grčija pričeli, vliva upanje tudi za širšo regijo, kjer je preveč prepirov, kjer je preveč različnih stališč," je dejal glede rešitve spora o imenu Makedonije med Skopjem in Atenami z lansko sklenitvijo prespanskega sporazuma, ki je omogočil tudi začetek postopka ratifikacije pristopnega protokola Makedonije k Natu. Ta uspešen proces po njegovem mnenju zbuja upanje, da države lahko živijo v slogi.

Kot zanimivo je označil dejstvo, da za danes in v torek dogovorjeni obisk predsednika sobranja v Sloveniji sovpada ravno s postopkom ratifikacije omenjenega protokola v DZ, saj je bil datum obiska določen prej, potem ko sta se zanj dogovorila ob Židanovem obisku v Skopju septembra lani, ki je bil tudi njegov prvi obisk v tujini na položaju predsednika DZ.

Danes popoldne bo tako odbor DZ za zunanjo politiko razpravljal o ratifikaciji protokola, pred tem pa bo na podlagi zahteve poslancev strank koalicije ter SDS in NSi potekal kolegij predsednika DZ. Na njem bodo predvidoma za torek sklicali izredno sejo DZ, na kateri bo Slovenija po Grčiji kot druga članica zveze Nato glasovala o ratifikaciji protokola. Na zasedanju bo poslance nagovoril tudi Xhaferi.

Xhaferi je izrazil pričakovanje, da bo Makedonija konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta z novim imenom postala 30. članica Nata. Minuli teden je že dobila status opazovalke brez pravice glasovanja, postopek ratifikacije pristopnega protokola v 29. državah članicah Nata pa se je začel. Prepričan je, "da je dejstvo, da nam Slovenija stoji ob strani, močno zagotovilo, da se bomo tudi mi kot država, pa tudi celotna regija Zahodnega Balkana, razvijali v pravo smer, ki bo našim državljanom prinesla mir, stabilnost, napredek in blaginjo".

Židan je izpostavil dejstvo, da Slovenija podpira tudi približevanje Makedonije EU in izrazil pričakovanje, da bo Evropska unija že v prvi polovici leta sporočila datum začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU in s tem "pomagala dodatno stabilizirati regijo Zahodni Balkan". Meni, da je dolžnost EU, da junija izpolni svoj del pričakovanj in določi datum za začetek prisotnih pogajanj Makedonije z EU.

Izpostavil je tradicionalno dobre politične odnose med državama, pa tudi gospodarska trgovinska menjava se povečuje in se približuje 300 milijonom na leto, ob tem da se zavedajo, da obstajajo možnosti za njeno okrepitev. Obisk Xhaferija razume kot dodatno pospeševanje političnega in gospodarskega sodelovanja med državama. Ob sodelovanju na drugih področjih je spomnil, da v Sloveniji pod enakimi pogoji kot slovenski študenti študira tudi 800 makedonskih študentov.

Xhaferi je na skupni novinarski konferenci dejal, da mu je v veselje, da "je lahko med izpričanimi prijatelji, ki močno in brez zadržkov podpirajo naše evroatlantske težnje". V pogovoru z Židanom sta se po njegovih besedah strinjala, da so regionalne pobude, kot sta proces Brdo - Brioni in Proces sodelovanja v Jugovzhodni Evropi, dobra modela za premagovanje sovraštva iz preteklosti med državami, pa tudi dobra osnova za regionalno sodelovanje.

Prepričan je, da je Zahodni Balkan pripravljen postati del evroatlantskih povezav. Izpostavil je, da sta sedanja makedonska vlada in parlamentarna večina trdo delali za premagovanje sporov, rezultat tega dela pa je podpis pogodbe o prijateljstvu z Bolgarijo in prespanski sporazum z Grčijo. Intenzivno si prizadevajo tudi za izpolnjevanje pogojev za približevanje EU in Natu, je dejal.

V okviru uradnega obiska bodo makedonskega gosta danes ločeno sprejeli še predsednik republike Borut Pahor, premier Marjan Šarec ter zunanji minister Miro Cerar. Še pred popoldansko sejo OZP pa se bo v DZ srečal s skupno delegacijo parlamentarnih odborov za zunanjo politiko, zadeve EU, obrambo ter skupine prijateljstva z Makedonijo.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar