c S

EU znova o kršitvah evropskih vrednot na Poljskem in Madžarskem

19.02.2019 07:55 Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju znova pregledali stanje v procesu proti Poljski in Madžarski zaradi očitanih kršitev evropskih vrednot, zlasti načela vladavine prava. Bistvenih premikov sicer ni pričakovati. Slovenijo na zasedanju zastopa državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič.

Evropska komisija je v primeru Poljske k uporabi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot, pozvala decembra 2017. Evropski parlament je k uporabi tega člena v primeru Madžarske pozval septembra lani, a v nobenem primeru doslej ni bilo bistvenih premikov, čeprav očitki glede kršitev ostajajo.

Ministri bodo znova razpravljali tudi o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027, vendar niti pri tej temi danes ni pričakovati bistvenih premikov. EU si je zadala cilj, da politični dogovor o proračunu doseže jeseni, a bruseljski analitiki opozarjajo, da je optimistično pričakovati celo dogovor v prihodnjem letu.

Na dnevnem redu je tudi načrt za prehod k trajnostni Evropi do leta 2030. To bo prva razprava o tej temi, v naslednjih mesecih bodo o tem razpravljali v različnih ministrskih sestavah. To bo tudi ena od tem marčnega vrha, ki naj bi opredelil smernice za dolgoročno strategijo unije v skladu s pariškim podnebnim dogovorom.

Poleg tega bodo ministri sprejeli sklepe o tem, kako preprečiti vmešavanje v volilni proces v EU ter zagotoviti svobodne in poštene evropske volitve, ki bodo od 23. do 26. maja. Boj proti dezinformacijam si je unija zadala za ključno prednostno nalogo, zlasti v luči evropskih volitev, pa tudi širše.

Bruselj, 19. februarja (STA)
Foto: STA