c S

Za glavnega izvršnega direktorja DUTB 24 prijav

19.02.2019 09:39 Ljubljana, 19. februarja (STA) - Na mednarodni razpis za položaj glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je prišlo 24 prijav, so danes za STA povedali v DUTB. Ime izbranega kandidata naj bi bilo predvidoma znano sredi aprila, med kandidati pa naj bi bil po pisanju Dela tudi začasni glavni izvršni direktor Matej Pirc.

Prispele prijave bo po pojasnilih iz t. i. slabe banke zdaj pregledala zunanja kadrovska komisija, na njen predlog pa bodo neizvršni direktorji DUTB po svoji presoji povabili na pogovor najustreznejše kandidate. Ime izbranega kandidata bo predvidoma znano sredi aprila.

DUTB je mednarodni razpis objavila konec januarja, z izbranim kandidatom pa bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za petletni mandat oz. do prenehanja delovanja DUTB. Po trenutnih zakonskih določilih se bo vmes enkrat že podaljšana življenjska doba DUTB iztekla s koncem leta 2022.

Mesto glavnega izvršnega direktorja, ki je vodilna operativna funkcija v t. i. slabi banki, je prosto po Baloghovem odhodu sredi lanskega decembra. Ta je s položaja uradno odstopil iz osebnih razlogov, a že predhodno dogajanje v DUTB je nakazovalo, da Balogh ni več užival zaupanja spremenjenega upravnega odbora.

Na njegovo mesto so neizvršni direktorji DUTB konec januarja začasno imenovali nekdanjega prvega moža SDH in dotedanjega finančnega direktorja DUTB Pirca. Ta naj bi se po neuradnih informacijah časnika Delo na razpis prijavil.

V DUTB je bilo sicer konec minulega leta precej kadrovskih menjav. Vlada je namreč pred Baloghovim odhodom iz upravnega odbora DUTB odpoklicala predsednika Miha Juharta in za neizvršnega direktorja imenovala Tomaža Beska. Nato je v vlogi skupščine DUTB za neizvršnega direktorja imenovala še Marka Tišmo.

Vse te kadrovske spremembe so sledile objavi ugotovitev interne revizije na DUTB, da so bile pri prodaji zemljišča, na katerem tovarno v Logatcu gradi švicarski Lonstroff, storjene nepravilnosti in da niso bili spoštovani interni akti. Poleg omenjene zgodbe so mediji v zadnjih mesecih v povezavi z DUTB pisali o še nekaj domnevno spornih poslih.

Tudi zato naj bi bila po pisanju Dela na prepihu še preostala izvršna direktorja Andrej Prebil in Jože Jaklin. "Drugih informacij DUTB ne more komentirati," so za STA v ponedeljek zapisali na t. i. slabi banki.

Med neizvršnimi direktorji sta medtem v upravnem odboru DUTB poleg Beska in Tišme še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela. Ta naj bi po pisanju portala Siol v začetku novembra sicer odstopil in naj bi bil delo pripravljen opravljati še tri mesece, a je za zdaj še zapisan med neizvršnimi direktorji.