c S

Raziskava: Vestagerjeva zvezda Junckerjeve komisije

19.02.2019 13:17 Bruselj, 19. februarja (STA) - Danka Margrethe Vestager je najbolje ocenjena članica Evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja in favoritinja za predsednico naslednje komisije, kaže raziskava, ki sta jo danes v Bruslju predstavila agencija za javne zadeve in komunikacije Burson Cohn & Wolfe (BCW) ter medijski partner Euractiv.

Okoli 1800 udeležencev iz 28 članic EU je v raziskavi, ki je potekala od začetka oktobra do začetka decembra lani, ocenjevalo delo evropskih komisarjev in glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja. Ocenili so jih s točkami od 0 do 10, ki so jih avtorji raziskave nato spremenili v odstotke.

Nesporna zvezda Junckerjeve komisije je komisarka za konkurenco Vestagerjeva, ki je dosegla 50,2 odstotka in je sploh edina članica Junckerjeve ekipe z rezultatom nad 50 odstotki. V povprečju je dobila komisija oceno 46 odstotkov.

Med petimi najboljšimi člani Junckerjeve komisije so poleg Vestagerjeve še visoka zunanjepolitična predstavnica unije, Italijanka Federica Mogherini z 49,6 odstotka, prvi podpredsednik komisije, Nizozemec Frans Timmermans s 46,9 odstotka, komisarka za trgovino, Švedinja Cecilia Malmström s 44,7 odstotka in šef komisije, Luksemburžan Juncker s 44,4 odstotka.

Od devetih žensk v Junckerjevi ekipi so se kar tri prebile med prvih pet, medtem ko so med najslabše ocenjenimi sami moški, med njimi dva evropska komisarja iz Velike Britanije.

Najslabšo oceno je dobil komisar iz Madžarske Tibor Navracsics (19 odstotkov), sledi komisar iz Hrvaške Neven Mimica z 20,6 odstotka, Britanec Jonathan Hill z 20,9 odstotka, Ciprčan Hristos Stilianides z 21,7 odstotka in Britanec Julian King z 22 odstotki.

Komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, pristojna za promet, je dobila oceno 24,4 odstotka in se tako uvrstila na 21. mesto med 30 komisarji. Avtorji raziskave ji sicer priznavajo pomembno delo s tremi svežnji mobilnosti in pri naslavljanju afere dieselgate, kot slabo točko pa izpostavljajo neuspeli poskus ukinitve premikanja ure. V komentarju med drugim omenjajo tudi njen črni pas v tekvandoju in veščino hoje po žerjavici.

Ocenjenih je 30 članov komisije, saj so avtorji v raziskavo vključili tudi Hilla, ki ni končal mandata in ga je nasledil King, ter Kristalino Georgievo, ki jo je med mandatom nasledila Marija Gabriel.

Vestagerjeva je tudi favoritinja za predsednico nove komisije, dobila je občutno več podpre kot drugi kandidati. Med najboljših šest kandidatov so se uvrstili še bivši finski premier Alexander Stubb, Timmermans, Barnier, nemška kanclerka Angela Merkel in Manfred Weber, vodilni kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) za evropske volitve.

Kandidate so predlagali udeleženci sami, niso izbirali med imeni, ki bi jih določili avtorji raziskave.

Na vprašanje, ali bi moral biti predsednik komisije izbran s procesom spitzenkandidatov, je 44 odstotkov sodelujočih odgovorilo pritrdilno, 40 odstotkov se jih s tem ne strinja, 16 odstotkov pa je odgovorilo, da ne ve.

Avtorji raziskave so v predstavitvi izpostavili, da je poleg Vestagerjeve ena od zvezd raziskave tudi Barnier, ki je pravzaprav dobil najboljšo oceno svojega dela - 57 odstotkov, a ni član komisije.

Najbolje so se sicer odrezali člani komisije z močno, izpostavljeno vlogo. Vestagerjeva, komisarka za konkurenco, vodi resor, v katerem ima komisija izključno pristojnost in s tem močno vidnost, je izpostavil predstavnik Euroactiva Frederic Simon.

Sodelujoči v anketi so odgovarjali tudi na vprašanje, kaj naj bodo prioritete naslednje komisije, pri čemer so na prvo mesto postavili okolje in podnebje, na drugo izboljšanje demokratičnosti EU, na tretje migracije, na četrto ekonomijo, na peto pa raziskave, znanost in inovacije.