IUS-INFO - Dnevne novice - Tajani se je opravičil za svoje izjave o fašizmu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.3.2019

Tajani se je opravičil za svoje izjave o fašizmu

Strasbourg, 14. marca (STA) - Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je danes opravičil za svojo izjavo, da je tudi nekdanji italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini naredil "nekaj dobrih stvari". K opravičilu so ga pred tem pozvali evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

"Kot prepričan antifašist se opravičujem vsem, ki sem jih morda s svojimi besedami prizadel. Moje izjave niso bile nikakor namenjene upravičevanju protidemokratičnega ali totalitarnega režima," je Tajani po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisal v izjavi.

Poudaril je, da je zelo žalosten, da so nekateri kljub njegovi osebni in politični zgodovini mislili, da bi lahko bil prizanesljiv do fašizma. "Vedno sem poudarjal, da sta bila Mussolini in fašizem najtemnejši poglavji preteklega stoletja," je zapisal. Dodal je, da se je vedno boril proti vsem oblikam diktature ali totalitarizma.

Tajani je v sredo znova razburil javnost z izjavo, da je "Mussolini naredil tudi nekaj dobrih stvari, preden je napovedal vojno celemu svetu". "Nisem fašist in nikoli nisem bil. Vendar če smo iskreni - zgradil je ceste, mostove, zgradbe in športna poslopja," je za italijansko radijsko postajo Radio24 povedal predsednik parlamenta iz Evropske ljudske stranke (EPP).

V sredinem prvem odzivu na kritike, na katere so naletele te izjave, je sicer zapisal, da "naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu". "Vedno sem bil prepričan antifašist, ne bom dovolil, da kdorkoli namiguje drugače," je poudaril.

Danes pa so evropski poslanci levosredinskih in levih strank na plenarnem zasedanju od njega zahtevali opravičilo in umik teh izjav. "Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi," je povedal poslanec Zelenih Philippe Lamberts in s tem požel aplavz med kolegi iz sorodnih političnih skupin na levem polu političnega spektra.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar