c S

Trump z izvršnim ukazom za zaščito konservativnih pogledov na visokih šolah

22.03.2019 08:05 Washington, 22. marca (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, ki visokošolskim ustanovam naroča, da poskrbijo za svobodo govora v svojih kampusih. Ukrep je posledica pritiska konservativnih organizacij in posameznikov, ki trdijo, da jim na univerzah to pravico kratijo.

"Čeprav dobivajo od zvezne vlade milijarde in milijarde dolarjev davkoplačevalskega denarja, so številne univerze vse bolj sovražne do svobode govora in 1. amandmaja k ustavi. Te univerze skušajo omejiti svobodno misel, uvesti popolno enoumje in utišati glasove velikih mladih Američanov," je dejal Trump.

Združenje predsednikov ameriških univerz je sporočilo, da je Trump našel rešitev za problem, ki ga ni. "Ne potrebujemo zvezne vlade, da nam odreja nekaj, kar že obstaja: našo dolgotrajno in nedvoumno podporo svobodi izražanja. Ta ukaz ne bo z ničemer napredoval ciljev prvega amandmaja," pa je sporočila predsednica Univerze California Janet Napolitano.

Trump je izvršni ukaz podpisal izključno za zaščito konservativnih mnenj na univerzah, saj je večina mladih v ZDA usmerjena bolj liberalno. V nastopih desničarjev in konservativcev pogosto vidijo provokacijo, tako da prihaja do pretepov. Še posebej, ko kateri od predavateljev "navija" za Trumpa.

Podpis izvršnega ukaza je bil predvsem javnomnenjska poteza. Ameriške visoke šole dobijo na leto okoli 35 milijard dolarjev proračunskega denarja, njihovo privrženost svobodi izražanja pa bodo morala sedaj preverjati ministrstva in agencije zvezne vlade, čeprav za to ne obstajajo postopki niti navodila. Ukaz je nepotreben tudi zato, ker je svoboda govora že eden od pogojev za pridobitev proračunskih sredstev.

Praktična posledica ukaza bo najverjetneje zmanjšanje števila javnih nastopov in predavanj konservativnih osebnosti, kajti na prvem mestu pred svobodo izražanja ostaja varnost in univerze bodo dogodke v primeru groženj z nemiri enostavno odpovedale.