c S

ZDA uvedle sankcije proti dvema kitajskima podjetjema zaradi kršenja sankcij proti Severni Koreji

22.03.2019 07:10 Washington, 21. marca (STA) - Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da je uvedlo sankcije proti kitajskima ladjarjema Dalian Haibo in Liaoning Danxing zaradi kršenja sankcij proti Severni Koreji. Gre za prve sankcije po propadu drugega vrha med Donaldom Trumpom in Kim Jong-unom februarja v Vietnamu.

Ministrstvo za finance je hkrati z novimi sankcijami dopolnilo seznam ladij, ki so Severni Koreji nezakonito dostavljale naftne derivate oziroma tovorile premog iz Severne Koreje.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je sporočil, da so ZDA skupaj s podobno mislečimi partnerji še naprej zavezane dokončni, popolni in potrjeni jedrski razorožitvi Severne Koreje in verjamejo, da je polno izpolnjevanje sankcij ZN ključno.

Trump in Kim sta se februarja sestala na drugem vrhu v Hanoiju, vendar se nista uspela dogovoriti o ničemer. ZDA trdijo, da je Severna Koreja zahtevala odpravo sankcij, Severna Koreja pa to zavrača in trdi, da je prosila le za delno odpravo sankcij.

Washington bi se pogovarjal naprej, Pjongjang pa grozi z novim premislekom o prekinitvi jedrskih in raketnih poskusov, ki jih je zamrznil leta 2017, ko sta se Trump in Kim nehala zmerjati. Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je v začetku meseca medtem zagrozil z novimi sankcijami, če se Pjongjang ne odpove jedrskemu programu.