c S

V Braziliji aretirali bivšega predsednika Temerja

22.03.2019 07:10 Brasilia, 21. marca (STA) - V Braziliji so danes v obsežni protikorupcijski preiskavi, v okviru katere so priprli več deset politikov in podjetnikov, po poročanju tamkajšnjih medijev aretirali tudi nekdanjega brazilskega predsednika Michela Temerja. Tožilstvo je kasneje sporočilo, da so ga aretirali kot domnevnega "vodjo kriminalne organizacije".

Temer, ki ga je na predsedniškem položaju nasledil aktualni predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, je bil najbolj nepriljubljen voditelj Brazilije v zgodovini in se je soočal s številnimi obtožbami o korupciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija ga je aretirala v Sao Paulu na zahtevo zveznega kazenskega sodnika. Priprli so tudi bivšega ministra za rudnike in energijo Moreira Franca ter še pet drugih osumljencev.

Brazilsko tožilstvo je kasneje sporočilo, da so Temerja aretirali v okviru preiskave zlorabe javnih sredstev in nezakonitih izplačil kriminalni organizaciji, ki jo je domnevno vodil. Ta organizacija naj bi pridobivala podkupnine pri gradnji jedrske elektrarne Angra 3, približno 150 kilometrov od Ria de Janeira. Elektrarna sicer še vedno ni dokončana.

"Sofisticiran kriminalni sistem" jim je konec leta 2014 omogočil zlorabo sredstev v višini milijona brazilskih realov (500.000 ameriških dolarjev glede na menjalni tečaj v tistem obdobju). Poleg tega so od različnih organizacij ali javnih podjetij dobili obljubo za ali pa prejeli za 1,8 milijarde realov (470 milijonov ameriških dolarjev).

Pri tem je šlo za kartelno dogovarjanje, korupcijo, pranje denarja in goljufije pri javnih razpisih.

Gre za del preiskave v aferi avtopralnica, v kateri naj bi številni politiki prejemali podkupnine s strani državne naftne družbe Petrobras in nekaterih velikih gradbenih podjetij.

V začetku februarja je brazilsko sodišče nekdanjemu levičarskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi izreklo 12 let in 11 mesecev zapora, ker je državnemu naftnemu podjetju Petrobras omogočil vladne projekte, v zameno pa dobil prenovo svojega vikenda. V času obsodbe je v mestu Curitiba na jugu države že prestajal 12-letno zaporno kazen zaradi korupcije v drugem primeru.