c S

Po prvem srečanju pogajalcev parlamentarnih strank v pripravo delovnih osnutkov sprememb volilne zakonodaje

22.03.2019 14:52 Ljubljana, 22. marca (STA) - Po današnjem prvem krogu usklajevanj pogajalcev parlamentarnih strank o volilni zakonodaji pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se dogovorili o pripravi dveh delovnih osnutkov zakonskih sprememb, so sporočili iz urada predsednika republike. O njih bodo razpravljali v drugem krogu usklajevanj, ki bo konec aprila.

Pri Pahorju je namreč danes potekalo prvo delovno srečanje pogajalcev parlamentarnih strank za usklajevanje možnih sprememb volilne zakonodaje. Te so potrebne, ker je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost člena zakona, ki določa volilne okraje, državnemu zboru pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti v dveh letih.

Pahor se je na to temo sredi januarja že pogovarjal s pravniki, nato pa še z vodji poslanskih skupin. Skupino ustavnopravnih strokovnjakov je pozval tudi k pripravi izhodišč, ki so bile podlaga za današnji prvi krog pogovorov s predstavniki strank.

Kot so po srečanju sporočili iz urada, so se dogovorili, da bodo do naslednjega srečanja, ki bo konec aprila, pristojni pripravili delovni osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor, ki bi predvidela ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu, ter delovni osnutek novele zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki bi predvidela zgolj spremembo volilnih okrajev.

Kot je razbrati, bodo torej v nadaljevanju pogovorov iskali možnosti bodisi za dvotretjinsko podporo spremembi krovnega volilnega zakona, ki bi torej uzakonila proporcionalni volilni sistem z uvedbo relativnega preferenčnega glasu. Ker gre za zahtevno večino, ki jo bo v DZ težko zagotoviti, pa je možna tudi zgolj sprememba volilnih okrajev, saj ta zakon potrebuje za spremembo le navadno večino. O uvedbi absolutnega preferenčnega glasu očitno ni več govora.