c S

Direktor republiškega stanovanjskega sklada osumljen zaračunavanja previsokih najemnin

27.03.2024 13:13 Na vrhovno državno tožilstvo je bila vložena kazenska ovadba proti direktorju Stanovanjskega sklada RS Črtomirju Remcu, ki je osumljen zlorabe uradnega položaja oz. zaračunavanja stroškovne namesto neprofitne najemnine, poroča časnik Delo.

V ovadbi zoper direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca je navedeno, da je republiški stanovanjski sklad v letih 2022 in 2023 oddajal 1107 stanovanj, pri čemer jih je 773 oddajal po stroškovni najemnini, poroča časnik Delo. Sklad naj bi tako samo lani pridobil razliko v višini najemnine v znesku dva milijona evrov. V zadnjih petih letih pred letom 2023 je bila stanovanjskemu skladu pridobljena korist v višini šest milijonov evrov, od tega 4,5 milijona evrov iz proračuna.

V ovadbi je pojasnjeno še, da sklad del najemnine v obsegu 25 odstotkov pridobi neposredno od najemnikov, preostali del, 75 odstotkov, pa pokrijejo subvencije, ki jih pristojne občine vsak mesec nakazujejo stanovanjskemu skladu, občinam pa jih država iz državnega proračuna v naslednjem letu povrne kot državne subvencije.

Stanovanjski sklad RS je, tako kot vsi drugi javni stanovanjski skladi, subjekt javnega prava, ki lahko dela le tisto, kar je predpisano z zakonom. Zakon opredeljuje štiri vrste najemnih stanovanj: neprofitno, tržno, službeno in namensko, javni stanovanjski skladi pa so zavezani zagotavljati neprofitna najemna stanovanja, navaja ovadba, ki jo povzema časnik Delo.

>> Več: Direktor republiškega stanovanjskega sklada osumljen zaračunavanja previsokih najemnin