c S

Dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi se bo tudi letos povečalo

25.04.2024 07:11 Vlada je na redni seji izdala uredbo, ki določa višino nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2024.

Vlada ob začetku leta vsakokrat z novo uredbo določi višino nadomestila za tekoče leto. Na predlog Ministrstva za kulturo je bilo dnevno nadomestilo v letu 2023 določeno v višini 37 evrov, kar je pomenilo za 50 odstotkov višje dnevno nadomestilo kot leto prej, ko je znašalo 25 evrov.

Za leto 2024 je Vlada na predlog Ministrstva za kulturo višino nadomestila dvignila na 37,78 evra za dnevno nadomestilo za delovne dni do vključno 30. delovnega dne bolezni, ki ga samozaposleni v kulturi prejme v primeru zadržanosti z dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni. Povišanje nadomestila zasleduje rast povprečne mesečne plače.

S povišanjem nadomestila nadaljujemo prekinitev večletna prakse, v skladu s katero so bili samozaposleni v kulturi ob hujših boleznih prepuščeni prenizkim nadomestilom, ki so jih uvrščali globoko pod prag revščine. Za dvig nadomestila se je zato vrsto let prizadevala tudi strokovna javnost.

Statistika samozaposlenih kaže, da samozaposleni v kulturi večinoma ne dosegajo minimalnih prihodkov. Zadnji registrski podatki za leto 2015 kažejo, da je bilo brez dohodkov 4,6 odstotka samozaposlenih v kulturi, 41,3 odstotka samozaposlenih pa s svojimi mesečnimi prihodki niso presegli minimalne plače.

Cilj Vlade je, da v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo pravice, povezane z zdravjem samozaposlenih, celostno uredi v okviru reforme statusa samozaposlenih v kulturi.

  • Ministrstvo za kulturo