c S

DVK določil datume za izvedbo referendumskega trojčka

29.04.2024 06:26 Državna volilna komisija je sprejela rokovnik za izvedbo referendumskih opravil za izvedbo treh posvetovalnih referendumov, ki bodo 9. junija. Referendumska kampanja se bo začela 9. maja.

DVK je na seji po navedbah direktorja službe DVK-ja Igorja Zorčiča sprejel vse potrebne akte za izvedbo referendumov, ki bodo skladno z odloki DZ-ja, ki so danes že objavljeni v uradnem listu, potekali sočasno z evropskimi volitvami. Komisija ima tako podlago za nadaljevanje vseh volilnih opravil.

Referendumska opravila se bodo po rokovniku začela s 6. majem. Od začetka volilnih opravil za izvedbo referendumov dalje bo veljalo, da volivec za druge načine glasovanja odda na spletnem portalu eUprava eno vlogo, kar se bo upoštevalo kot vloga za glasovanje tako na volitvah kot tudi na posvetovalnih referendumih. Vsi tisti volivci, ki so doslej že oddali vlogo za druge načine glasovanja na evropskih volitvah, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume. Predčasno glasovanje bo na za to namenjenih voliščih potekalo v torek, 4., v sredo, 5., in četrtek, 6. junija.

Referendumska kampanja se bo začela 9. maja, končala pa se bo 7. junija.

Zorčič je v izjavi po koncu seje pojasnil, da časovnica v rokovniku sledi zakonskim določilom. "Nekateri roki se celo ujemajo s tistimi z evropskih volitev, ampak jaz mislim, da ne bo nobenih težav, čeprav nekje roki prihajajo med seboj v nasprotje," je prepričan.

Čeprav bodo posvetovalni referendumi trije, bodo volivci na volišču prejeli štiri glasovnice in odločali o štirih referendumskih vprašanjih. Odlok o referendumu o rabi konoplje namreč določa dve različni referendumski vprašanji, ki bosta na ločenih glasovnicah, kot to določa področna zakonodaja.

>> Več: DVK določil datume za izvedbo referendumskega trojčka