c S

Evropski parlament za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju

26.04.2024 07:02 Evropski poslanci so se z resolucijo zavzeli za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju v evropske demokratične procese. Nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) pa so pozvali k objavi finančnih povezav, še posebej s Kremljem.

Poslanci so v resoluciji, ki so jo potrdili s 429 glasovi za, 27 proti in 48 vzdržanimi, obsodili s Kremljem povezane poskuse vmešavanja in spodkopavanja evropskih demokratičnih procesov.

Izrazili so ogorčenje nad verodostojnimi obtožbami, da so nekateri evroposlanci prejemali plačilo za širjenje ruske propagande in sodelovali v dejavnostih portala Voice of Europe s sedežem v Pragi. Po navedbah Češke je namreč ta portal del ruske operacije vplivanja, katere cilj je postaviti pod vprašaj ozemeljsko celovitost, suverenost in svobodo Ukrajine.

Od EU-ja in voditeljev držav članic zahtevajo hitro in odločno ukrepanje v povezavi z ruskimi poskusi vmešavanja, saj se evropske volitve, ki bodo med 6. in 9. junijem, približujejo. Odzivanje na tovrstne grožnje, ki prihajajo tudi iz drugih držav, je lahko po mnenju Evropskega parlamenta učinkovito zgolj, če je pristop celovit in dolgoročen.

Obenem predlagajo okrepitev notranje varnosti v Evropskem parlamentu, vključno z izobraževanji na tem področju za poslance in uslužbence.

Svet EU so pozvali k vključitvi prokremeljskih medijev, vključno z Voice of Europe, ter ukrajinskega proruskega oligarha Viktorja Medvedčuka in njegovega tesnega sodelavca Artjoma Marčevskega v 14. sveženj sankcij proti Rusiji.

>> Več: Evropski parlament za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju