c S

Golob poudarja, da sta nova načrtovana azilna domova mišljena kot rezervi v poletnih mesecih

25.03.2024 13:58 Redno sejo so na začetku prekinili vzkliki nekaj protestnikov s palestinskimi zastavami na balkonu velike dvorane DZ-ja. Sledila so poslanska vprašanja premierju Robertu Golobu na temo migracij, kriminalitete, znanja slovenščine v šolah in draginje.

Redno sejo DZ-ja so ob začetku prekinili vzkliki nekaj protestnikov s palestinskimi zastavami na balkonu velike dvorane. Nekaj minut po začetku seje so začeli vzklikati: "Sankcije zdaj!" Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je sejo za pet minut prekinila, varnostna služba pa je medtem protestnike odstranila.

Poslanka SDS-a Jelka Godec je v nadaljevanju redne seje, ki se je začela danes opoldne, predsednico DZ-ja vprašala, kdo je protestnike povabil na balkon velike dvorane in kako bodo zagotovili, da se to ne bo ponovilo. "Zadnjič ste dejali, da je za varnost poslancev poskrbljeno. Očitno ni," je dejala Jelka Godec.

Klakočar Zupančič, da so bili posamezniki, ki so protestirali, najavljeni kot posamezniki, ki bodo spremljali sejo. "Seje imamo odprte, lahko jih spremlja kdorkoli na balkonu, pri tem pa mora spoštovati hišni red," je pojasnila. Sledila so poslanska vprašanja premierju Robertu Golobu.

Poslanec SDS-a Andrej Kosi je premierju postavil vprašanje v povezavi z odločitvijo vlade, da postavi azilna domova v Središču ob Dravi in na Obrežju. Kosi je dejal, da sta lokaciji neprimerni in da jim nasprotujejo tako vodstvi obeh občin kot njuno prebivalstvo. Zanimalo ga je, zakaj je bil sklep sprejet brez posvetovanja z lokalnima skupnostima in ali ga vlada namerava odpraviti.

Golob je znova poudaril, da vprašanje ilegalnih migracij pretresa celotno Evropo in se ne odvija le v Sloveniji. Trenutno ljudje prihajajo predvsem iz Sirije in Afganistana in nič ne kaže, da bi se ta "problem sam od sebe rešil pred slovensko mejo", je dejal in dodal: "Na vsakem Evropskem svetu se voditelji EU držav pogovarjamo, da lahko le s koordinirano akcijo omilimo dotok nezakonitih migracij."


>> Več: Premier Golob bo pred poslanci pojasnjeval azilno politiko in omejevanje draginje