c S

ICJ Izraelu ukazal, da brez odlašanja zagotovi nujno pomoč prebivalcem Gaze

29.03.2024 11:02 Meddržavno sodišče (ICJ) je sprejelo nove začasne nujne ukrepe v primeru tožbe Južne Afrike zoper Izrael zaradi suma genocida in Izraelu soglasno ukazalo, da zagotovi takojšnjo in neovirano dobavo pomoči Gazi.

ICJ je opozoril na lakoto v Gazi, območju pod izraelsko okupacijo, ki je že skoraj pol leta tarča nenehnih izraelskih napadov.

Na nevarnost lakote je že na začetku marca opozarjala Južna Afrika, ki je zato na ICJ-ju vložila nujno vlogo, s katero je sodnike in sodnice pozvala, da Izraelu zapovejo, naj omogoči večjo dobavo pomoči.

Sodišče je odredilo tudi povečanje kapacitet in števila kopenskih poti za dobavo pomoči in njihovo odprtost, dokler bo to potrebno. Izrael mora ukaz izpolniti "brez odlašanja, v polnem sodelovanju z Združenimi narodi", je po poročanju Al Džazire sporočilo sodišče.

Da mora Izrael omogočiti zagotavljanje nujno potrebne humanitarne pomoči za ljudi v Gazi, je bil sicer že eden od ukrepov, ki ga je ICJ konec januarja odredil v tožbi Južne Afrike, ki Izraelu očita hude kršitve konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

ICJ je tudi s 15 glasovi za in enim proti sprejel ukaz, da Izrael nemudoma zagotovi, da izraelska vojska ne izvaja dejanj, ki predstavljajo kršitev katerih koli pravic Palestincev v Gazi kot zaščitene skupine v skladu s konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Vojska tako ne sme na noben način preprečevati dobave nujno potrebne humanitarne pomoči, je še razsodilo sodišče.

Izrael mora o vseh ukrepih, ki jih bo sprejel za izpolnjevanje ukazov, sodišču poročati v enem mesecu.

Vse odločitve sodišča so zavezujoče, a jih ICJ sam ne more uveljavljati. Sodišče bo o tem, ali je Izrael kriv zločina genocida, odločalo predvidoma več let.


>> Več: ICJ Izraelu ukazal, da brez odlašanja zagotovi nujno pomoč prebivalcem Gaze