c S

Odbor DZ-ja za boljši sistem vajeništva

10.05.2024 07:12 Odbor DZ-ja za izobraževanje je na nujni seji o izvajanju vajeništva, sklicani na zahtevo SDS-a, soglasno sprejel predlagana sklepa koalicije.

V skladu z enim od njiju bo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pripravilo načrt ukrepov za optimizacijo sistema vajeništva.

V skladu s prvim od obeh sklepov so ministrstvu predlagali, da omenjeni načrt pripravi v treh mesecih po obravnavi ocene o izvajanju vajeništva na strokovnem svetu za poklicno in strokovno izobraževanje. V skladu z drugim sklepom pa bo ministrstvo pozvalo komisijo za spremljanje vajeništva takoj po tistem, ko bodo imenovani vsi njeni člani, da dosledno opravlja svoje naloge v skladu z zakonom o vajeništvu.

Odbor pa ni sprejel sklepov, ki so jih predlagali v SDS-u, a so vsebinsko podobni tistim, ki so jih podali v koaliciji, je opazila Alenka Helbl iz SDS-a. Zasnova poklicnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi po njenih besedah vse bolj poudarja pomen učenja, povezanega z delom in prakso, na vseh ravneh kvalifikacij in skozi življenje. Vse bolj je poudarjeno usposabljanje na delovnem mestu in učenje, usmerjeno v prakso, je pojasnila v predstavitvi zahteve za nujno sejo.

>> Več: Odbor DZ-ja za boljši sistem vajeništva