c S

Poslanci bodo odredili parlamentarno preiskavo poslovanja podjetij Gen-I in Star Solar

06.05.2024 13:11 V DZ-ju bo popoldne potekala izredna seja. Edina točka dnevnega reda bo odreditev parlamentarne preiskave o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar, s katerima je povezan predsednik vlade Robert Golob.

Zahtevo za parlamentarno preiskavo je vložil državni svet in naj bi ugotavljala vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Državni svet je sicer zahtevo za parlamentarno preiskavo po nekaj zapletih sprejel marca, po ugotovitvi zakonodajno-pravne službe DZ-ja, da je "opredelitev in obrazložitev javnega interesa preveč splošna, nedoločna in pomanjkljiva", pa v dopolnitev ni privolil. Poslanska skupina SDS-a je nato poskusila s to točko razširiti dnevni red redne aprilske seje DZ-ja, ko ji to ni uspelo, pa je zahtevala sklic današnje izredne seje.

Na izredni seji je predvidenih več kot pet ur razprave, akt o odreditvi parlamentarne preiskave pa bodo poslanci potrdili brez glasovanja.

>> Več: Poslanci bodo odredili parlamentarno preiskavo poslovanja podjetij Gen-I in Star Solar