c S

Predlogu za višje trošarine za tobačne izdelke se v DZ-ju obeta podpora

26.04.2024 12:58 Na redni seji DZ-ja odločajo o posvetovalnem referendumu o predlogu zakona o uresničevanju pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanjega SFRJ-ja, resoluciji za preprečevanje nasilja v družini in predlogu novele zakona o trošarinah.

Po predlogu se bodo trošarine za cigarete zvišale za približno tri odstotke, za elektronske cigarete za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. Predlog omogoča trošarinsko obravnavo morebitnih novih izdelkov. Proračunski prihodki se bodo na račun uveljavitve novele letos povečali za 11 milijonov evrov, je danes povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Katja Božič.

Ker se povečujejo aktivnosti glede nezakonite proizvodnje in trgovine s trošarinskimi izdelki z namenom izogibanja plačilu davkov ter drugih dajatev, se predlaga okrepitev nadzora nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji ter uvedbo nadzora nad napravami za proizvodnjo tobačnih izdelkov. Za namen spodbujanja učinkovite rabe energije pa se v predlogu predlaga oprostitev plačila trošarine za energetsko intenzivna podjetja s pogojem imetništva zelenega certifikata.

Vlada je predlog pripravila zato, da lahko nadaljuje trošarinsko politiko za tobačne izdelke, saj so možnosti po obstoječem zakonu, da vlada z uredbami lahko zvišuje ali znižuje do 50 odstotkov višine trošarine, ki je določena v zakonu, izčrpane. Pri nekaterih izdelkih so namreč že dosegli zgornje limite, je v razpravi na matičnem odboru DZ-ja med drugim pojasnila Božič.

Andreja Živic iz Svobode je danes poudarila, da gre za spremembe, ki so namenjene predvsem varovanju zdravja, pa tudi preprečitvi izogibanju davkov.

Soniboj Knežak iz SD-ja je spomnil, da je osnovna stopnja za tobačne izdelke nespremenjena že skoraj 20 let.

Milan Jakopovič iz Levice pa je omenil zlasti okrepljen nadzor nad nezakonitimi dejavnostmi, s čimer se ščiti najbolj ranljivo prebivalstvo, ki kupuje te izdelke na črnem trgu.

Rado Gladek iz SDS-a je opozoril na ravnanje potrošnikov, ki te izdelke kupujejo na trgih, na katerih so cenejši, na vpliv po njegovem nepredvidljive davčne politike na gospodarstvo in na delovanje črnega trga. Zavzel se je za uveljavitev davčnega koledarja in problematiziral trošarinsko formulo.

V NSi-ju pa jih v predlogu po besedah Jožefa Horvata najbolj moti dodatno in nepotrebno obremenjevanje gospodarstva in vpliv na zniževanje njegove konkurenčnosti.

Na dnevnem redu tudi predlog za še en referendum

Na dnevnem redu seje je tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanjega SFRJ-ja, ki so ga vložili v NSi-ju, matično delovno telo pa je presodilo, da tak referendum ni primeren.


>> Več: Na seji DZ-ja o dvigu trošarin, resoluciji o preprečevanju nasilja in o pravicah skupnosti SFRJ-ja