c S

Putin ob prisegi za nov šestletni mandat: Dialog z Zahodom je mogoč, a pod enakimi pogoji

07.05.2024 12:08 Ruski predsednik Vladimir Putin je v Kremlju prisegel za nov šestletni mandat. V govoru je dejal, da je Rusija odprta za sodelovanje z drugimi državami. ZDA in večina držav članic Evropske unije so slovesnost bojkotirale.

71-letni Putin si je nov predsedniški mandat zagotovil na marčnih volitvah, na katerih je osvojil 87,28 odstotka glasov. Dosegel je svojo najvišjo podporo doslej, ki pa jo gre po mnenju opazovalcev pripisati predvsem represiji.

Le nekaj tednov prej je v zaporu na arktičnem območju umrl eden njegovih najglasnejših kritikov Aleksej Navalni. Kritiki so opozorili, da volitve niso bile ne poštene in ne demokratične.

Putin, ki je bil za predsednika Rusije prvič izvoljen leta 2000, bi se letos moral posloviti s položaja, a ker so Rusi pred štirimi leti podprli spremembe ustave in njegove dosedanje mandate izničili, bo lahko ostal na čelu države do leta 2036. Putin, ki se je v Kremelj vrnil leta 2012, potem ko je bil štiri leta predsednik vlade, je tako kot predsednik največje države na svetu prisegel že petič. Prireditev je prenašala tudi ruska državna televizija.


>> Več: Putin bo prisegel za nov šestletni mandat. Bojkot ZDA in večine članic EU-ja.