c S

Računsko sodišče: Izterjava nepravilno porabljenih milijard traja predolgo

08.05.2024 07:38 Izterjava nepravilno porabljenih evropskih sredstev traja predolgo, v poročilu ugotavlja Evropsko računsko sodišče. V obdobju 2014–2022 je bilo nepravilno porabljenih 14 milijard evrov evropskih sredstev.

EU kot nepravilno porabljena evropska sredstva oziroma nepravilne odhodke obravnava sredstva, izplačana izvajalski organizaciji ali upravičencu, za katerega se je ugotovilo, da ni izpolnjeval zahtev EU-ja glede financiranja. V obdobju 2014–2022 je bilo na vseh področjih sporočenih za 14 milijard evrov takšnih odhodkov. Stopnja nepravilne porabe se je med letoma 2021 in 2022 povečala s treh na 4,2 odstotka evropskega proračuna, podatke iz letnega poročila navaja Evropsko računsko sodišče.

Kot so sporočili s sodišča, je včasih težko odpraviti napake in izterjati ta sredstva, saj Evropska komisija neposredno upravlja le 20 odstotkov proračuna. Približno 10 odstotkov ga upravlja posredno prek drugih mednarodnih organizacij ali tretjih držav, približno 70 odstotkov pa skupaj z državami članicami. Revizorji so ugotovili, da so glavna težava pri izterjavi sredstev v okviru neposrednega in posrednega upravljanja dolgi časovni okviri med ugotovitvijo finančne nepravilnosti in izdajo naloga za izterjavo.

Od konca financiranih dejavnosti do izdaje zahtevka za povračilo običajno traja od 14 do 23 mesecev, nato pa še od tri do pet mesecev, da se sredstva povrnejo. Pri tem se od enega do osmih odstotkov terjatev preprosto odpove, so pojasnili.

>> Več: Računsko sodišče: Izterjava nepravilno porabljenih milijard traja predolgo