c S

Sodišče zavrnilo tožbo Uroša Urbanije zaradi izredne odpovedi na RTV Slovenija

07.05.2024 08:10 Delovno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Uroša Urbanije, ki je RTV Slovenija očital nezakonitost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in razrešitve. Nekdanji direktor TV Slovenija je od nove uprave RTV-ja izredno odpoved prejel avgusta 2023.

Delovno sodišče je ugotovilo, da je bila razrešitev Uroša Urbanije zakonita. Po tem, ko je bil razrešen z mandatnega položaja direktorja Televizije Slovenija, pa mu je prenehala tudi pogodba o zaposlitvi za določen čas.

Urbanijo je avgusta lani razrešil oz. mu dal izredno odpoved takrat novi predsednik uprave Radiotelevizije Slovenija Zvezdan Martić. Ob nastopu funkcije je namreč ugotovil številne nepravilnosti. Glavni očitek za izredno odpoved je bilo pooblastilo, ki ga je Urbanija za zastopanje RTV Slovenija dal finančnici, ki v tistem trenutku ni bila več zaposlena na RTV-ju. Urbanija naj za to ne bi imel pisnega pooblastila takratnega generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha.

A Urbanija je vztrajal, da je bil Grah Whatmough s tem seznanjen in da pisno pooblastilo po njegovem mnenju ni bilo potrebno. Odločil se je, da bo izredno odpoved izpodbijal na delovnem in socialnem sodišču, kjer jo je na obravnavi označil za konstrukt.

>> Več: Sodišče zavrnilo tožbo Uroša Urbanije zaradi izredne odpovedi na RTV Slovenija