c S

Stojmenova Duh ostaja ministrica. Za njen odhod glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti.

29.03.2024 07:29 Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, ki je sledilo interpelaciji o njenem delu. Za njen odhod je glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti. Ministrica ostaja na položaju.

Vsi navzoči poslanci Svobode so glasovali proti nezaupnici (odsoten je bil zgolj eden). Bolj nenavadno je bilo glasovanje preostalih dveh koalicijskih strank. Poslanci SD-ja so bili večinoma odsotni (dva prisotna sta ministrico podprla), vsi poslanci Levice (razen odsotnega Mihe Kordiša) – pa so se vzdržali.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je po uspešno prestani interpelaciji ocenila, da ima podporo koalicijskih partnerjev. Prepričana je, da se zdaj lahko posveti nadaljnjemu delu in že zastavljenim projektom na resorju, ki ga vodi. "Jaz čutim, da je podpora. Ne vidim nobene težave, da nadaljujemo po poti, ki smo si jo zastavili," je dejala v izjavi za medije po koncu seje DZ-ja.

Tako je odločena nadaljevati zastavljene projekte na ministrstvu. Izpostavila je nekaj odprtih razpisov, napovedala razpis za alarmiranje in obveščanje ter krovni zakon o digitalni preobrazbi. Posvetili pa se bodo tudi prenosu nekaterih evropskih uredb s področja digitalizacije v slovensko zakonodajo, je še napovedala.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je po koncu seje ocenil, da tokratna interpelacija ni združila koalicije, ampak zasejala dvom. "Videli smo, kdo je bil pri glasovanju prisoten, pa tudi kdo je bil vzdržan," je poudaril. Ocenil, da ministrica ni odgovorila na očitke v interpelaciji, izgovarjanje in odsotnost vsebine pa po njegovih besedah žalosti. Bolj kot "pomenljiv" rezultat glasovanja pa skrbi, ali bodo nakupljeni računalniki prišli do tistih, ki jih potrebujejo, je še dejal.

>> Več: Stojmenova Duh ostaja ministrica. Za njen odhod glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti.