c S

Trije posvetovalni referendumi bodo na dan evrovolitev 9. junija

26.04.2024 07:50 DZ je razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o rabi konoplje. Referendumi bodo potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament.

Poslanci so sprejeli tri odloke o razpisu posvetovalnih referendumov, s katerimi so določili datum njihove izvedbe. To bo 9. junij, ko bodo potekale tudi evropske volitve. Za dan razpisa, s katerim začnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za razpis referenduma, pa so določili ponedeljek, 6. maj.

Pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Državljani bodo imeli torej 9. junija priložnost, da izrazijo svoje mnenje o treh temah. V povezavi s pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo odgovarjali na vprašanje: "Ali se za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?".

Legalizacija konoplje

Pri referendumu o rabi konoplje bosta vprašanji dve: "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje ina posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?".

Preferenčni glas pri volitvah v DZ

Tretje referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslancev?".

>> Več: Trije posvetovalni referendumi bodo na dan evrovolitev 9. junija