c S

Ustavno sodišče iz odločanja o noveli zakona o RTV-ju izločilo Čeferina in Kogovšek Šalamonovo

10.05.2024 08:02 Ustavno sodišče je iz odločanja o oceni ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija izločilo ustavna sodnika Rok Čeferin in Nežo Kogovšek Šalamon. O izločitvah je sodišče odločalo na njun predlog. Zahtevo za oceno ustavnosti je vložil državni svet.

Državni svet se je za vložitev zahteve za oceno ustavnosti skoraj celotne novele zakona o Radioteleviziji Slovenija odločil 6. decembra lani. Po njihovem mnenju novela zaradi postopka sprejemanja in svoje vsebine predstavlja kršitev več členov ustave. Tako je po njihovi oceni sporna zaradi posega v pravico do svobode izražanja iz 39. člena, posega v pravico do sodnega varstva iz 23. člena, posega v pravico do svobode dela iz 49. člena in posega v pravico do domneve nedolžnosti iz 27. člena.

Poleg tega po njihovem mnenju krši več ustavnih načel, tako denimo načelo pravne države iz 2. člena, načelo delitve oblasti iz 3. člena, načelo enakopravnosti iz 14. člena, pa tudi pravila zakonodajnega postopka iz 89. člena ustave in pravila o uveljavitvi zakona iz 154. člena ustave.

Uveljavitev novele so državni svetniki poskušali preprečiti že z odložilnim vetom, a jo je DZ pri vnovičnem glasovanju znova podprl. Novela je sicer novembra 2022 prestala referendumsko presojo. Več tedanjih vodilnih na RTV Slovenija s prvopodpisanim Petrom Gregorčičem, ki je bil tedaj predsednik programskega sveta zavoda, je nato vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov. Menili so, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka. Prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTV-ja.

>> Več: Ustavno sodišče iz odločanja o noveli zakona o RTV-ju izločilo Čeferina in Kogovšek Šalamonovo