c S

Vlada začela postopek priznanja Palestine. Golob: Grozote v Gazi se morajo končati.

10.05.2024 07:11 Grozote, ki smo jim vsak dan priča v Gazi, so nedopustne in se morajo končati. Vsa dejanja vlade so usmerjena prav v to, kako čim prej končati te grozote in olajšati trpljenje palestinskega ljudstva, je po seji vlade povedal premier Robert Golob.

"Vlada je danes naredila prvi korak, pomemben korak k priznanju samostojne, neodvisne, suverene države Palestine," je povedala ministrica. Izrazila je upanje, da bodo postopki čim prej končani, saj si Slovenija želi zagotoviti končanje grozot v Gazi, trajno premirje, dogovor o izpustitvi talcev, varnost Izraela in pa mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Po njenih besedah bodo napredek v regiji spremljali, saj cilj ni zgolj priznanje kot simbolično dejanje, temveč si želijo doseči umiritev razmer oziroma končanje vojne.

Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta, saj smo člani Varnostnega sveta, je po seji vlade poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob. Zatrdil je, da je bila odločitev vlade in koalicije enotna.

Golob je pojasnil, da Slovenija kot nestalna članica varnostnega sveta nosi bistveno večjo odgovornost, kot bi jo v preteklosti, "zato je današnje dejanje pod lupo celotnega sveta pri odločanju o tem, po kakšni poti gre Slovenija naprej".

"Iskali smo ravnotežje med interesi zahodnega sveta, interesi arabskega sveta in interesi vseh ostalih držav članic združenih narodov, ki so ne nazadnje prispevale svoj glas pri naši izvolitvi v varnostni svet. Naš pristop je inovativen, ker želimo skozi dialog, ki ga bo naše priznanje sprožilo, doseči vse cilje, za katere si prizadevamo v okviru Združenih narodov. Cilje, ki gredo od takojšnjega premirja in prekinitve spopadov, izpustitve talcev, pa tudi varnost in obstoj Izraela skozi rešitev dveh držav. Slovenija ta stališča dosledno zagovarja v vseh svojih nastopih v Združenih narodih. To so večinska stališča, sprejeta s strani dveh tretjin članic verjamem, da bo to priznanje navdih še marsikomu, da nadaljuje po isti poti," je poudaril Golob in povedal, da je bila odločitev na vladi enotna.

>> Več: Vlada začela postopek priznanja Palestine. Golob: Grozote v Gazi se morajo končati.