c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Julij 2023, številka 28 / letnik XXI.
 
Incolas domicilium facit, cives quidem origo manumissio adlectio adoptio.
Prebivalce naredi bivališče, državljane pa rojstvo, osvoboditev, sprejem (in) posvojitev.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Pogoj znanja slovenskega jezika pri izdaji dovoljenj za prebivanje tujcev - spodbujanje integracije ali oviranje priseljevanja?
Zakon o tujcih (ZTuj-2) ureja pogoje in načine vstopa, zapustitve in bivanja tujcev v Republiki Sloveniji (prvi odstavek 1. člena ZTuj-2). Do uveljavitve Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2F) zakon ni pogojeval nobenega dovoljenja za prebivanje ali vizuma s predložitvijo dokazila o znanju slovenskega jezika.



Pogoj znanja slovenskega jezika za potrebe vsakdanjega sporazumevanja je bilo mogoče najti le v Zakonu o državljanstvu Republike Slovenije (ZDRS), ki to določa v 5. točki prvega odstavka 10. člena kot pogoj za (redno) pridobitev slovenskega državljanstva, ki se smiselno na podlagi prvega, tretjega, sedmega ali osmega odstavka 12. člena ZDRS zahteva tudi za posamezne primere izredne naturalizacije.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Aktualno
› Novosti
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> V primeru referendumske pobude o dolgotrajni oskrbi lahko nastane ustavnopravno nedopusten položaj
Zakonodajno-pravna služba DZ-ja ugotavlja, da nekatere določbe zakona o dolgotrajni oskrbi niso dovolj jasne, in da v primeru referendumske pobude o predlogu lahko ob odločanju DZ-ja o dopustnosti referenduma nastane ustavnopravno nedopusten položaj. Če bi bil referendum o predlogu zakona dopuščen, bi bil namreč dopusten tudi v delu, ki je po ustavi izvzet iz referendumskega odločanja. Če pa referendum ne bi bil dopuščen, četudi bi se primarno nanašal na druge določbe predloga, in ne na obvezni prispevek, bi s tem nedopustno posegli v pravico do referenduma.
>> Sodniki z vlado sklenili dogovor o novih plačnih razmerjih v sodstvu
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sporočila, da se vlada strinja z uvrstitvijo sodne veje oblasti na novo plačno lestvico in potrdila dodatek za nezdružljivost sodniškega poklica z drugimi poklici v višini 10 odstotkov osnove plače. >> Več
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Pridržek javnega reda
Tožeča stranka je s tožbo zahtevala plačilo terjatve v višini 800.453,29 hrvaških kun s pripadki, ki skladno z Ustavnim zakonom za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (UZITUL) ni prešla z banke LB d.d. na NLB d.d., saj naj bi prva obdržala ustrezen delež terjatev do Narodne banke Jugoslavije iz naslova deviznih hranilnih vlog. Gospodarsko sodišče v Zagrebu je s sodbo št. 2 P-222/2013 zahtevek zavrnilo, okrožno sodišče v Ljubljani pa je priznalo pravno veljavnost te sodbe v Republiki Sloveniji. Ugovor zoper ta sklep, s katerim je bila priznana pravna veljavnost hrvaške sodbe v Sloveniji, je okrožno sodišče zavrnilo.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o gospodarskih družbah (primerjalnik)
Novela ZGD-1L omogoča uporabo digitalnih orodij v postopku ustanovitve in delovanja gospodarske družbe, dopolnjuje ureditev čezmejnih združitev in na novo določa postopek čezmejnega preoblikovanja in delitve gospodarskih družb. >> Več
>> Spremembe Zakona o sodnem registru (primerjalnik)
Novela H, ki spreminja Zakon o sodnem registru (ZSReg), v slovenski pravni red prenaša Direktivo (EU) 2019/1151 z dne 20. junija 2019 (t. i. digitalizacijska direktiva) in Direktivo (EU) 2019/2121 z dne 27. novembra 2019 (t. i. mobilnostna direktiva). >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 74 - 76
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Ali bo to nova »atomska bomba«?    

Vlasta Nussdorfer
   
Bo ta posebna inteligenca sčasoma lahko brala naše misli in jih pretvorila v besedilo, to pa bo lahko del zapisnika v sodni dvorani? To bi bil vsekakor izum tisočletja. Bi ljudje govorili le resnico, računalniki pa bi pomagali razsoditi? Število kaznivih dejanj in postopkov ter s tem tudi sodnih zaostankov bi upadlo. To bi bila nedvomno največja pravosodna reforma vseh časov. Si predstavljate, da bi obdolžencem in pričam, ki bi lagali, umetna inteligenca v hipu prikazala resnico? Prava revolucija, vsaj za priče. Obdolžencem pravice do molka ali neresnice ne bi mogli in smeli odvzeti, bi pa sodni postopki postajali izjemno zanimivi. Kdo bi (še) upal prav nesramno lagati oziroma »potvarjati resnico«?
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.