c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Avgust 2023, številka 33 / letnik XXI.
 
Confessio non est probatio.
Priznanje ni dokaz.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Sprejem priznanja krivde (tudi) v primeru predloga za izločitev dokazov
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP-K) je uvedel možnost reševanja kazenskih postopkov z novima procesnima institutoma: sporazumom o priznanju krivde in priznanjem krivde. Eden od poglavitnih namenov novele je bilo zagotavljanje učinkovite in hitrejše izvedbe kazenskega postopka, pri čemer instituta ne posegata v temeljna načela kazenskega postopka, hkrati pa zagotavljata pravno podlago za njegov učinkovitejši tek, tako da omogočata skrajšane in poenostavljene oblike procesnih dejanj, zaradi tega pa bolj ekonomičen potek glavne obravnave.



V vseh letih od veljavnosti obeh institutov avtorica ugotavlja, da sta se dodobra uveljavila v praksi sodišč, vendar ostaja kar nekaj problemov, za katere ni moč vedno trditi, da jih glede na vsebino navedenih institutov prvostopenjska sodišča razumejo.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Delavec mora najpozneje 18.8.2023 obvestiti delodajalca o odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi posledic naravne nesreče
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Standard težko popravljive škode
Izvršitev davčne obveznosti, ki očitno presega celoten denarni tok pritožnika v koledarskem letu, že sama po sebi lahko pomeni odločilen vpliv na pritožnikovo poslovanje in s tem ustreza standardu težko popravljive škode.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (primerjalnik)
Novela > Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč predvideva prvi sveženj ukrepov za omilitev posledic obsežnih poplav, ki so Republiko Slovenijo prizadele 4. in 5. avgusta 2023 in med drugim uvaja prve ukrepe za ohranitev delovnih mest in delovanja gospodarskih subjektov. Džavni zbor je sprejel tudi Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 88 - 90
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
dr. Marijan Pavčnik:
Samozadostnost jezikovne razlage
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Čas skrajnosti (nekaj misli ob katastrofalnih poplavah)    

prof. dr. Miro Cerar
   
Prišli smo v čas skrajnosti. Tako v družbi kot v naravi. Na svetovni družbeni ravni se npr. ob uporabi najbolj smrtonosnih orožij v zgodovini soočamo še z možnostmi in grožnjami uporabe jedrskega orožja (ukrajinska vojna) ter možnimi konflikti med velesilami (ZDA, Kitajska, Rusija itd.), v naravi pa smo priča takšnim skrajnim podnebnim in posledično vremenskim razmeram, ki utegnejo kmalu povročiti nove selitve narodov ter vojne za posedovanje podnebno ugodnejših področij ali področij z nekaterimi naravnimi viri in surovinami (voda, različne rudnine itd.).
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.