c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Avgust 2023, številka 34 / letnik XXI.
 
Transactio est timor litis.
Poravnava je strah pred pravdo.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Nova Ljubljanska arbitražna pravila
Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije je osrednja arbitražna institucija v Sloveniji, ki že od ustanovitve leta 1928 administrira pri reševanju domačih in mednarodnih sporov s širokega področja gospodarskega prava.



Arbitražni postopek je prvotno urejal Pravilnik o arbitražnem postopku pred Stalno arbitražo pri GZS iz leta 2002. Kasneje so Pravilnik zamenjala Ljubljanska arbitražna pravila (LAP), ki so stopila v veljavo leta 2014.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Podjetje in delo št. 5/2023
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Zagovornik: Nekatere določbe v predlogu zakona o državnih uslužbencih so lahko diskriminatorne
V vladno obravnavo je predložen novi zakon o javnih uslužbencih. Zagovornik načela enakosti pa opozarja, da bi bile lahko nekatere nove določbe diskriminatorne, denimo upokojevanje po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Načelo popolne odškodnine
Načelo popolne odškodnine pomeni, da ima upnik pravico do odprave vseh negativnih posledic dolžnikove kršitve pogodbe, kar vključuje tudi pravico do varstva njegovega interesa zaupanja. Tu gre za izdatke, ki se zaradi kršitve pogodbe izjalovijo in tako postanejo nekoristni.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 91
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Privilegij druženja s študenti    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Znanje se razlikuje od zbiranja informacij. Dejstva in informacije lahko zbiramo vsi. Večina sveta ima dostop do različnih oblik mitologij, materialov, izkušenj, znanstvenih študij in novic, za katere se zdi, da ponujajo razlage za vsa vprašanja, ki jih postavljamo svetu, in vsaka generacija verjame, da ima zadnjo besedo o tem, kaj se v resnici dogaja. Toda te razlage, tudi pravne, se spreminjajo skozi čas, zgodovino in se razlikujejo med kulturami. Informacije so note, znanje je glasba. Za znanje potrebujete informacije, vendar brez znanja informacije obležijo brez uporabnosti. Informacije obstajajo neodvisno od ljudi, znanje zahteva, da ga nekdo usvoji in pozna.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.