c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Avgust 2023, številka 35 / letnik XXI.
 
Ubi eadem ratio, ibi idem ius.
Kjer je isti smisel, tam je enaka pravica.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Analogija kot prav(n)o razmerje skladnosti med podobnimi primeri
Organi uprave, ki se ukvarjajo z uporabo in razlago pravnih predpisov, morajo določiti njihov pomen, cilj in namen, kar dosežejo z uporabo različnih metod razlage. Dve klasični metodi za reševanje pravnih vrzeli sta pravna in zakonska analogija.



Po mnenju Ustavnega sodišča je pri odločanju v upravnih postopkih uporaba analogije dovoljena kot metoda za zapolnjevanje pravnih praznin.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Interventni ukrepi za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023
Predlagani ukrepi so usmerjeni v nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, v poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj, poleg tega zakon vsebuje ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu ter prebivalkam in prebivalcem - tako neposredno gmotno prizadetim kot v smislu ohranitve delovnih mest.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Sprememba pogodbe o zaposlitvi
Kadar se kolektivna pogodba, na katero se sklicuje pogodba o zaposlitvi, kasneje spremeni, ta sprememba delovnopravne norme nima vpliva na pogodbo o zaposlitvi in za stranki pogodbe ne velja, dokler je s soglasjem volj ne spremenita.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 92
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
dr. Marijan Pavčnik:
Političnost pravnega odločanja
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Nekaj malega o nestrinjanju preiskovalnega sodnika in drugih težavah    

mag. Martin Jančar
   
Eden izmed postopkov, ki je tudi novejšega datuma, je odločanje o nestrinjanju preiskovalnega sodnika s predlogom za odreditev hišne in osebne preiskave. Teh odločanj o nestrinjanju preiskovalnega sodnika je po novem še nekaj (glej npr. 156.a člen ZKP) in vsa odločanja so vezana na kratek rok 72 ur, pogosto v okoliščinah, ki postavljajo posebne zahteve (ravnanje s tajnimi podatki) z vročanjem, obravnavanjem itd. Pri prikritih preiskovalnih ukrepih je to še posebej zahtevno, ker obsegajo praviloma več dejanj, obdolžencev/osumljencev itd.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.