c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Avgust 2023, številka 36 / letnik XXI.
 
In parvulis nulla deprehenditur culpa.
Pri otrokih ni (mogoče) najti nobene krivde.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Reševanje problematike otrok iz težavnih socialnih okolij
Predlagana sprememba zakonodaje posega na področja izobraževanja, socialne politike, trga dela in vozniških dovoljenj ter rešuje nekatere aktualne izzive neperspektivnega vključevanja v družbo vseh posameznikov, še posebej otrok iz socialno problematičnih okolij. Stopnja zaključevanja osnovne šole in vključenost na trg dela sta v Republiki Sloveniji kazalnika, ki nas uvrščata v krog razvitih držav, kjer sta izobraževanje in zaposlitev v visokih odstotkih vseh državljanov uresničeni vrednoti, ki pa sta hkrati zaradi večinske uresničenosti tudi samoumevni.



Ravno samoumevnost in odsotnost dodatne regulacije ter spodbude pri vključevanju v osnovno izobraževanje v posameznih težavnih socialnih okoljih, najsi gre za skupnost ali posamezne družine, povzročata ohranjanje neizobraženosti in kasnejše nevključevanje na trg dela. To jemlje otrokom enakovredno priložnost za vključevanje v družbo.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Sodnikov informator, št. 3/2023
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> LEXI - povsem nova zbirka, funkcionalnosti in posodobitve
LEXI Iskanje smo poleti precej izpopolnili in razširili, portalu IUS-INFO pa dodali funkcionalnosti in celo ustvarili popolnoma novo zbriko pravnih vsebin.

Lexi iskanje zdaj omogoča iskanje po večini vsebin portala IUS-INFO - tudi po zakonodaji, literaturi in drugih vsebinah portala - in njihovo interpretacijo.



Čaka vas tudi novost na področju sodne prakse

Sodne odločbe smo z uporabo umetne inteligence obogatili z analizo vsebine.

Tako sta zdaj pri več kot 99 odstotkov vseh sodnih odločb na voljo kratek povzetek in strokovna analiza obravnavane tematike, kar uporabniku omogoča hitrejše prebiranje in identifikacijo ustreznih sodb.

Nova zbirka: Pravne sentence!

Na podlagi zbirke sodnih odločb smo pripravili povsem novo zbirko pravnih vsebin, kakršne doslej v Sloveniji še ni bilo, narejena pa je z uporabo najnovejših metod na področju umetne inteligence.

Ta zbirka bo izjemno povečala uporabnost sodnih odločb na vseh področjih prava.

Več o tej novosti pa vam povemo in pokažemo na predstavitvi ...

Pridružite se nam in spoznajte prihodnost pravnega raziskovanja!

Se vidimo 20. 9. 2023 ob 10:00!

 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Vsak zaposleni bo s sobotnim delom prispeval okoli 68 evrov
Solidarnostni prispevek, ki ga kot enega od virov sredstev za pomoč po poplavah uvaja v soboto uveljavljeni interventni zakon, bi po izračunih finančnega ministrstva znašal okoli 68 evrov na zaposlenega.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Pogodbena kazen
Toženki, ki je izpolnila vse svoje obveznosti in torej ni kršila pogodbenih obveznosti, neizpolnitev pogodbe pa izvira iz sfere zunaj nje, ni treba vrniti prejetih sredstev (plačati pogodbene kazni).

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP)
Veljati je začel interventni zakon z ukrepi za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah, ki so usmerjeni v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj, prinašajo pa tudi ukrepe za pomoč prizadetim. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 93 - 95
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Je naše zdravstvo res tako slabo in kaj narediti? (2.)    

Vlasta Nussdorfer
   
Za pomanjkanje pediatrov je najbrž krivo tudi to, da jih plačuje zgolj država (premalo) in skoraj ni zasebnikov, so le nekateri koncesionarji in tu morda ni prav sijajne karierne prihodnosti. Se morda motim? Res ne vem, a že leta jih povsod primanjkuje. Je morda z otroki tudi precej težje delati, saj zanje trepetajo starši, sami pa pogosto ne zmorejo povedati prav veliko? Ko predavam na specialističnem študiju iz pediatrije (enkrat na leto), sta v ekipi bodočih pediatrov morda dva moška predstavnika. Za moške res nezanimivo? Le kako je na kirurgiji? Najbrž prav obratno.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.