c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
September 2023, številka 37 / letnik XXI.
 
Satisfactio pro solutione est.
Zavarovanje izpolnitve je kot izpolnitev.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Plačilo za zavarovalno posredovanje
Spori glede plačila za zavarovalno posredovanje so redki tako v tujini kot pri nas. Višje sodišče v Ljubljani je od julija do decembra 2015 izdalo tri sodbe, v katerih je zavzelo pravno stališče, da je zavarovalni posrednik do plačila za uspešno opravljene posle posredovanja upravičen samo, če se za plačilo predhodno dogovori z zavarovalcem ali z zavarovalnico.



Šlo je za tri spore med istima pravdnima strankama in z istovrstno pravdno podlago.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
43 vplivov iz ZIUOPZP
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> LEXI - povsem nova zbirka, funkcionalnosti in posodobitve
LEXI Iskanje smo poleti precej izpopolnili in razširili, portalu IUS-INFO pa dodali funkcionalnosti in celo ustvarili popolnoma novo zbriko pravnih vsebin.

Lexi iskanje zdaj omogoča iskanje po večini vsebin portala IUS-INFO - tudi po zakonodaji, literaturi in drugih vsebinah portala - in njihovo interpretacijo.



Čaka vas tudi novost na področju sodne prakse

Sodne odločbe smo z uporabo umetne inteligence obogatili z analizo vsebine.

Tako sta zdaj pri več kot 99 odstotkov vseh sodnih odločb na voljo kratek povzetek in strokovna analiza obravnavane tematike, kar uporabniku omogoča hitrejše prebiranje in identifikacijo ustreznih sodb.

Nova zbirka: Pravne sentence!

Na podlagi zbirke sodnih odločb smo pripravili povsem novo zbirko pravnih vsebin, kakršne doslej v Sloveniji še ni bilo, narejena pa je z uporabo najnovejših metod na področju umetne inteligence.

Ta zbirka bo izjemno povečala uporabnost sodnih odločb na vseh področjih prava.

Več o tej novosti pa vam povemo in pokažemo na predstavitvi ...

Pridružite se nam in spoznajte prihodnost pravnega raziskovanja!

Se vidimo 20. 9. 2023 ob 10:00!

 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Evropski parlament potrdil deveti poslanski sedež za Slovenijo
Evropski poslanci so potrdili predlog sestave Evropskega parlamenta v prihodnjem mandatu. V naslednjem petletnem mandatu 2024 - 2029 bo imel parlament dodatnih 15 poslancev, Slovenija pa bo dobila še enega poslanca.
>> Evropsko sodišče za človekove pravice: Bavčarju kršena domneva nedolžnosti
Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da je nekdanji minister Goran Klemenčič kršil načelo domneve nedolžnosti, ko je septembra 2016, ko se je čakalo na odločitev sodišča glede krivde Igorja Bavčarja, omenjal sakcije, če bo primer zastaral.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Sodba presenečenja
Odločitev, ki jo je sodišče druge stopnje oprlo na spremenjeno pravno podlago, ob tem pa tožnikoma ni omogočilo, da se o novi drugačni materialnopravni podlagi izjavita, predstavlja t. i. sodbo presenečenja.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 96 - 97
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Zbiranje prometnih in finančnih podatkov    

dr. Sabina Zgaga Markelj
   
Skupna presojama določb o pridobivanju prometnih (in lokacijskih) podatkov je ugotovitev Ustavnega sodišča, da sta ureditvi nesorazmerni v ožjem pomenu zaradi prenizkega dokaznega standarda (razlogi za sum), odsotnosti časovne omejitve ukrepa v ZKP (149.b člen) oziroma predolgega posameznega obdobja odreditve ukrepa (149.c člen) ter preširoko zastavljenega kataloga kaznivih dejanj. V večini gre za argumente, ki jih je glede izpodbijane ureditve v okviru zakonodajnega postopka izpostavljala že strokovna javnost in določeni državni organi ter druge institucije. Pri 149.c členu bi rada izpostavila še opredelitev lokacijske zasebnosti na ustavnopravni ravni.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.