c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
September 2023, številka 39 / letnik XXI.
 
Res tantum valet, quantum vendi potest.
Stvar je toliko vredna, za kolikor se lahko proda.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Nadomestilo za privatno reproduciranje pri obnovljenih napravah
O utemeljenosti pravičnega nadomestila za privatno reproduciranje avtorskih del in predmetov nekaterih sorodnih pravic obstaja razmeroma obsežna praksa Sodišča EU, a se v zvezi z njim še vedno pojavljajo nova vprašanja. Eno od njih so obnovljene (ang. refurbished) naprave za reproduciranje, ki odpirajo pomen definicij "prva prodaja" in "nova" naprava, na kateri zakonodaja veže nastanek obveznosti plačevanja omenjenega nadomestila.



Čeprav so evropski sodniki omenjeno nadomestilo razglasili za samostojni pojem prava Unije, ki ga je treba razlagati enotno v vseh državah članicah, pa pri vprašanjih obnovljenih naprav članice nimajo enakih rešitev.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Aktualno
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Državni svetniki izglasovali tri vete, tudi na zakon o povračilu glob iz časa epidemije covida-19
Državni svetniki so izglasovali veto na novelo zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), na novelo zakona o zaščiti živali in na zakon o povračilu glob iz časa epidemije covida-19.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Dvom o izvedeniškem mnenju
Zgolj dvom o obstoječem izvedeniškem mnenju ni zadosten razlog, da se pridobi mnenje drugega izvedenca. Potreba po tem se pojavi šele, če so v mnenju (enega ali več izvedencev) nasprotja ali pomanjkljivosti ali če nastane utemeljen dvom o pravilnosti mnenja, pa se te pomanjkljivosti ali dvom ne dajo odpraviti z novim zaslišanjem, z dopolnitvijo mnenja ali z dodatnimi raziskavami.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca
Nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca, ki bo začel veljati 7. oktobra, določa natančnejši postopek uveljavljanja izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja med začasno zadržanostjo delavca od dela, ki ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izplača delodajalcu ali na njegovo zahtevo neposredno delavcu.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 99
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Še en dan na družinski mediaciji    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Ko razmišljamo o razvezi zakonske zveze, običajno najprej ne razmišljamo o tem, kako se lotiti čustvenega doživljanja ali dobrega počutja, temveč se lotimo pravne razveze zakonske zveze. Začnemo s tem, da se zaščitimo, da se soočimo z dejstvi in načinom pravne razveze. Če upoštevamo stopnje žalovanja, ali je res vsakdo pripravljen na dobro razvezo v prvih petih stopnjah žalovanja, na razvezo, ki v odraslo razmerje v prehodu vrne vidik dostojanstva? Hitrost postopka je glavna naloga naših sodišč v družinskih sporih, ni časa, da bi se posvetili temu, da bi ljudem zagotovili znanja, ki so potrebna za oblikovanje dogovorov in sporazumov, ki jim bodo pomagali v procesu žalovanja.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.