c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Oktober 2023, številka 42 / letnik XXI.
 
Omnis privatio praesupponit habitum.
Vsak odvzem predpostavlja (da je prizadeti odvzeto že) imel.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Začasno zavarovanje odvzema premoženjske koristi v kazenskih postopkih z obstoječimi instituti zemljiškoknjižnega prava
Zakon o kazenskem postopku (ZKP) določa, da se v postopku za začasno zavarovanje odvzema premoženjske koristi smiselno uporabljajo določbe o začasnih odredbah iz zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje. Specialne ureditve z izjemo časovnega trajanja zavarovanja glede izvedbe zavarovanj v ZKP ni.



Ali instituti obstoječe zemljiškoknjižne zakonodaje sploh omogočajo učinkovitejšo izvršitev zavarovanj v primeru priprave novele ZKP, ki bi urejala spremembe tudi na tem področju?

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> Začetek 23. izbora - podajanje predlogov
Tudi v letošnjem, že 23. izboru 10 najvplivnejših pravnikov vas prijazno vabimo, da nam od 23. oktobra dalje sporočite svoje predloge imen uveljavljenih slovenskih pravnic in pravnikov.



Dvajset največkrat predlaganih se bo uvrstilo v nadaljevanje izbora.

 
 
 
>> Podajanje predlogov bo mogoče od 23. oktobra do vključno 7. novembra.
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Potrdili sklep o začetku postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov
DZ je po vetu državnega sveta znova potrdil novele zakonov o zaščiti živali in o KGZS-ju ter o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov. Poslanci so sprejeli tudi sklep o začetku postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov.
>> Podnebni zakon naposled v javni obravnavi; kaj prinaša?
V javni obravnavi je osnutek podnebnega zakona, s katerim naj bi Slovenija do leta 2050 dosegla razogljičenje, podnebno nevtralnost in odpornost sistemov v Sloveniji na podnebne spremembe.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Žaljiva obdolžitev ali razžalitev?
Čeprav Kazenski zakonik (KZ-1) v 158. členu kot pravilo določa nekaznivost žaljivih izjav, podanih v okviru opravljanja novinarskega poklica, pa pomenijo izjave, če so bile podane z izključnim namenom zaničevanja, zlorabo pravice do svobode izražanja in zato ne uživajo zaščite.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Veljati začeli noveli zakonov o visokem šolstvu in o posebnih pravicah manjšin
Prva ureja statusna vprašanja visokošolskih zavodov, pogoje za opravljanje dejavnosti, opredeljuje javno službo in ureja način financiranja. Druga pa v dvojezične šole usmerja tudi otroke s posebnimi potrebami zunaj narodnostno mešanih območij.
>> Splošna akta, sprejeta na podlagi Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2):
Splošni akt o varnosti omrežij, storitev in podatkov ter Splošni akt o kakovosti storitev komunikacij v sili
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 106
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
dr. Andraž Teršek, Marko Blatnik:
Sistemsko nevzdržna praksa ZZZS
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Bodo to res kar umori?    

Vlasta Nussdorfer
   
Prvi, ki so odločno proti in bi ob sprejetju kar vrnili licenco, so zdravniki, ki se tako vneto (najbrž ne kar vsi) sklicujejo na Hipokratovo prisego. Pravilno, težko jim v osnovi oporekaš. Oni vendar ZDRAVIJO. A do kdaj? Ali pravega zdravljenja ob nekaterih diagnozah ne končajo že daleč pred smrtjo? Za kakšno zdravljenje gre takrat, ko hudo bolne odpustijo v »umiranje« doma ali v hospicu? Lepo prosim, bodimo odkriti. Čudežev ne morejo delati in zdravih tudi ne bodo evtanazirali. In ne kar vsi in ne, če bi uveljavljali ugovor vesti. Pravilno.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.