c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Oktober 2023, številka 43 / letnik XXI.
 
Ius civile vigilantibus scriptum est.
Civilno pravo je pisano za budne.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Pravo naravnih nesreč: hierarhični premiki odgovornosti
Članek obravnava sodno prakso v zvezi z naravnimi nesrečami s posebnim poudarkom na obveščanju o tveganjih, pri čemer razkriva razmerja med različnimi zainteresiranimi stranmi pri obvladovanju nesreč. Avtor ugotavlja, da spremembe v pravni praksi odražajo pomanjkljivosti pravnih sistemov pri obravnavi nesreč, kar je še posebej očitno pri določanju pravne odgovornosti.



Naravne nesreče niso več le naravni pojav, ampak so postale družbeni, kulturni, politični ter nenazadnje moralni in s tem tudi pravni pojav. To vodi v prenos (pravne) odgovornosti z višjih na nižje prostorske ravni in večjo kriminalizacijo sodnih primerov, povezanih z naravnimi nesrečami.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> Izbiramo 10 najvplivnejših pravnikov
Prijazno vas vabimo, da nam sporočite svoje predloge imen uveljavljenih slovenskih pravnic in pravnikov za 23. izbor 10 najvplivnejših pravnikov.



Dvajset največkrat predlaganih se bo uvrstilo v nadaljevanje izbora.

 
 
 
>> Podajanje predlogov bo mogoče do vključno 7. novembra.
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Cepitev začetka zastaralnega roka
S cepitvijo začetka zastaralnega roka, tako da bi zastaranje za posamezne oblike nepremoženjske škode nastopilo ločeno, bi se v nasprotju z načelom pravne varnosti nesorazmerno povečala negotovost pravnega položaja oškodovanca.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 107 - 108
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Preusmerjanje pozornosti    

prof. dr. Miro Cerar
   
Vsi vemo, kako težko se je odvaditi miselne in telesne lenobnosti ali slabih navad. Vsi tudi vemo, kako smo - čeprav smo lahko do tega (samo)kritični - pogosto hitro zapeljani z negativnimi novicami in dogodki. Tako se npr. zelo dobro zavedamo, da mediji prosperirajo z negativnimi, banalnimi ter bizarnimi sporočili in novicami. Vendar pa si ne moremo pomagati, da ne bi tudi sami prebrali članka ali si ogledali posnetek, ki govorita o nasilju, degeneraciji ali neumnosti nekoga ali nečesa. Tako izgubljamo dragocen življenjski čas, ki bi ga bilo bolje in celo nujno treba nameniti pozitivnim oziroma spodbudnimi ljudem in dogodkom.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.