c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
November 2023, številka 46 / letnik XXI.
 
Ius ex facto oritur.
Pravo izhaja iz dejstva (tj. dejstev).
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Nekateri vidiki pravice do pitne vode
Stopnjevanje (posledic) klimatskih sprememb vse bolj vpliva tudi na Slovenijo in nas že sedaj sili v vse bolj pogoste ter stroge ukrepe varčevanja s pitno vodo, tudi zaradi problematičnega odnosa (oblasti) do varovanja vodnih bogastev.



Analiza trenutne ureditve oskrbe s pitno vodo oziroma pravice do nje, tudi v luči 70.a člena Ustave RS ter zamud z uskladitvijo zakonodaje, kaže na več potencialno problematičnih vidikov, kar ponazarja tudi izjava direktorja rižanskega vodovoda, ki je julija 2022 kmetom, "ki negodujejo, ker so jim popolnoma zaprli pipe, medtem ko se turisti še vedno lahko prhajo", sporočil, "da so naredili to, kar jim omogočajo predpisi".

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Izbrano iz sodne prakse
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> 20 finalistov za 23. izbor najvplivnejših pravnikov
Na portalu IUS-INFO poteka tradicionalni, letos že 23. izbor 10 najvplivnejših pravnikov. Po prvem delu je že znano, kdo so finalisti. Med dvajsetimi pravnicami in pravniki, ki so bili predlagani največkrat, boste obiskovalci portala izbrali deset najvplivnejših v letu 2023.



V drugem delu izbora lahko vsak glasovalec odda svoj glas za eno oziroma enega izmed dvajsetih predlaganih pravnic in pravnikov, pri tem pa lahko doda tudi obrazložitev za izbranega kandidata, ki se bo upoštevala pri uvrstitvi med deseterico v primeru, da bi več kandidatov prejelo enako število glasov.

 
 
 
>> Drugi del izbora poteka do vključno 28. novembra.
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Ustavno sodišče delno razveljavilo omejitev provizij nepremičninskih posrednikov
Ustavno sodišče je razveljavilo omejitev višine provizij pri nepremičninskem posredovanju, kadar ne gre za prodajo oz. oddajo stanovanjske hiše ali stanovanja fizični osebi. V postopek je sprejelo tudi omejitev provizij pri poslih s fizičnimi osebami.
>> DZ potrdil spremembe interventnega zakona o sanaciji škode po poplavah
DZ je z glasovi koalicijskih poslancev potrdil novelo interventnega zakona, ki določa dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov. Med bistvenimi rešitvami je ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Pravilo ne bis in idem
(Ne)pravilno poimenovanje vloge ne pomeni, da tožnica ne more uveljavljati zahteve ali da je zahteva vložena prepozno. Bistven je razlog uveljavitve vloge, ki pa je kršitev načela ne bis in idem, kar narekuje upoštevanje daljšega zastaralnega roka.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o delovnih razmerjih (primerjalnik)
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) je bil včeraj objavljen v Uradnem listu RS, št. 114 in je začel veljati 16. novembra. >> Več
>> Spremembe Zakona o tujcih (primerjalnik)
Uvajajo se spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav. Pogoja znanja slovenskega jezika tako še ni treba izpolnjevati do 30. aprila 2024. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 113 - 115
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Zaslišanja – znanje, tehnika in dileme    

mag. Martin Jančar
   
Zanimivo je pravzaprav, da se tehnike zasliševanja, kljub temu da sem svojo pot začel kot policist, oz. kot se je temu reklo takrat, miličnik, nisem nikoli učil oz. nas tega niso učili. Bilo je sicer nekaj te snovi v okviru kriminalistične taktike in metodike ter psihologije, kar sta bila predmeta v takratni srednji šoli, vendar ne v takšni meri, ki bi bila verjetno potrebna. Če pri tem računamo še našo takratno starost, za katero je značilno, da šele išče ustrezno formo splošnega komuniciranja, je jasno, da se kaj dosti niti ni bilo mogoče naučiti. In ne, niso nas učili niti znamenite »tretje stopnje« zaslišanja - saj veste, tisto z lučjo, usmerjeno v obraz osumljenega, privezanega na stolu v zakajeni policijski pisarni, s prisotnimi kriminalisti z zavihanimi rokavi srajc.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.