c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
November 2023, številka 47 / letnik XXI.
 
Iustitiae dilatio est quaedam negatio.
Zavlačevanje pravnega varstva (dobesedno: pravičnosti) je na nek način (njegovo) zanikanje.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Javna dražba - pričakovalne pravice
Z uvedbo elektronskih javnih dražb se je pojavil zamik med potekom javne države in izdajo sklepa o domiku, s tem pa se je povečala možnost dejanskih ali pravnih dejanj, ki lahko bistveno vplivajo na učinke javne dražbe.



Zastavlja se vprašanje, kdaj nastane pravno upravičenje - nakup nepremičnine. Se v postopku javne dražbe uporabljajo ali vsaj subsidiarno uporabljajo določbe Obligacijskega zakonika (OZ) ali ne in ali je najugodnejši dražitelj že s samim sodelovanjem na dražbi nosilec pričakovalnih pravic ali ne?

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Obvestilo
› Izbrano iz sodne prakse
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

OBVESTILO

OBVESTILO

     
 
>> Glasovanje le še do torka, 28. novembra
Na portalu IUS-INFO se prihodnji teden zaključuje 23. izbor 10 najvplivnejših pravnikov, v katerem lahko glasujete za enega izmed 20 finalistov, ki so bili v prvem delu izbora predlagani največkrat. Ob glasovanju lahko dodate tudi obrazložitev za posameznega kandidata.



Med 10 najvplivnejših pravnikov se bodo uvrstili pravnice in pravniki, ki bodo v drugem delu izbora prejeli največ veljavnih glasov. Obrazložitev za izbranega kandidata se bo upoštevala pri uvrstitvi med deseterico v primeru, da bi več kandidatov prejelo enako število glasov.

 
 
 
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Delovni čas je treba evidentirati še z dodatnimi podatki
Uporabljati se je začela novela > Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki narekuje beleženje dodatnih podatkov o delovnem času. Za kršitelje bo postala obvezna elektronska evidenca. Inšpektorat bo izvajanje zakona začel nadzorovati leta 2024.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Nepošteni pogodbeni pogoji
Zakonske predpostavke iz Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot), ki alternativno opredeljujejo pogoje za ugotovitev nepoštenosti pogodbenega pogoja, je treba upoštevati kot samostojne in neodvisne zakonske pogoje, pri čemer obstoj odločilnih dejstev, ki se podrejajo zgolj enemu od teh pogojev, zadošča za presojo nepoštenosti pogodbenega pogoja.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Razveljavitev tretjega odstavka 25.a člena in delna razveljavitev prvega in drugega odstavka 5. člena Zakona o nepremičninskem posredovanju (primerjalnik)
Ustavno sodišče je v delni odločbi in sklepu v zadevi U-I-205/19 z dne 26. oktobra 2023 razveljavilo omejitev višine provizije iz prvega in drugega odstavka 5. člena Zakona o nepremičninskem posredovanju (ZNPosr) v delu, v katerem se ne nanašata na pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami, katerih predmet je enostanovanjska stavba, stanovanje ali bivalna enota, s fizično osebo kot kupcem ali najemnikom. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 116 - 117
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Zakaj ima Justicia prevezane oči?    

Miriam Seliškar
   
Z vstopom v odvetniški poklic se je, vsaj meni, odprl popolnoma nov svet, ki mu vladajo čisto posebna, včasih nezapisana pravila. Pravila, ki jih postavljajo sodniki. Ravno pred kratkim mi je nekdo rekel, da bi moralo pravo veljati enako za vse. Črno-bel pogled na svet, ki bi ga pred nekaj leti odpravila z zamahom z roko, češ, pa saj je tako. Pa ni!
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.