c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
Januar 2024, številka 02 / letnik XXI.
 
Dous sua cuique est tutissimum refugium.
Lastna hiša je za vsakogar najvarnejše zavetje.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Izvršba na dolžnikov dom in vloga centrov za socialno delo
Člen 206 Ustave Socialistične Republike Slovenije, ki je veljala do 23. decembra 1991, je občanu omogočal, da je pridobil lastninsko pravico na družbenem stanovanju. Sedanji 78. člen Ustave RS pa pravice do stanovanja ne prepoznava kot ene od temeljnih človekovih pravic, temveč je vsebovana v poglavju o gospodarskih in socialnih razmerjih ter določa, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje.



Nedvomno je pravica do doma povezana z nekaterimi človekovimi pravicami, kot je pravica do socialne varnosti, pravica do osebne varnosti in dostojanstva ipd.

 
 
 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Sodniki začeli opozorilni protest, v naslednjih dveh tednih bo delo sodišč okrnjeno
Sodniki so včeraj začeli 14-dnevni opozorilni protest zaradi neupoštevanja ustavne odločbe, s katero je sodišče ugotovilo neustavnost njihovih prenizkih plač. V tem času se bodo sodniki, ki vodijo postopke, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.
 
 
 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Informacijska pravica družbenika
Družbenik skladno s stališčem sodne prakse svoje zahteve po informacijah ni dolžan posebej utemeljevati, temveč mora le konkretizirati vrsto zadev, na katere se njegova zahteva nanaša, in določiti način izpolnitve. Družbo veže načelo vestnega in zanesljivega poročanja, tako da lahko informacijsko zahtevo zavrne le, če informacije oziroma dokumentacije nima in je tudi ne more priskrbeti.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Imenovanja državnih tožilcev
V prvi številki letošnjega Uradnega lista RS so bila objavljena imenovanja državnih tožilcev na Vrhovnem državnem tožilstvu RS in Okrožnih državnih tožilstvih v Ljubljani.
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 1/2024
 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Pravni interes kot sredstvo varovanja oblasti    

prof. dr. Matej Avbelj
   
Kaj točno ta zakonski standard pomeni, razlaga ustavno sodišče samo. S tem je ono tisto, ki dejansko na eni strani regulira, kako široko bodo odprta njegova vrata, kar na drugi strani, in posledično, vpliva na to, kako temeljito bo ustavno sodišče nadziralo delovanje drugih dveh vej oblasti. Širša ko je razlaga pravnega interesa, več primerov obravnava ustavno sodišče, manjši je manevrski prostor drugih dveh vej oblasti za avtonomno izvajanje regulatorne funkcije. In obratno: ožja ko je razlaga pravnega interesa, manj primerov obravnava ustavno sodišče, več manevrskega prostora imata drugi veji oblasti na razpolago.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
     

 

NOVI ZAKONI

NOVI ZAKONI - OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO

     
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
26. januar 2024 Zakon o kolektivnih tožbah (ZKolT)VEČ
 
 
 
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS Alert, Zakonodajna sled ali Pravni kliping.
 
 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.