c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
April 2024, številka 15 / letnik XXII.
 
Advocatorum error litigantibus non nocet.
Napaka odvetnikov ne škoduje strankam.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Ali disciplinska ali kazenska odgovornost odvetnika?
Odvetniki svoj poklic opravljajo na podlagi ustavne določbe kot del pravosodja. Odvetništvo je skladno s 137. členom Ustave Republike Slovenije kot del pravosodja samostojna in neodvisna služba, ki jo ureja zakon.



Zakon o odvetništvu v 1. členu določa, da je odvetništvo kot del pravosodja samostojna in neodvisna služba in da odvetništvo opravljajo odvetniki oziroma odvetnice kot svoboden poklic, pravica opravljati odvetniški poklic pa se pridobi z vpisom v imenik odvetnikov oziroma odvetnic, kamor se vpisujejo tudi odvetniške družbe.

 
 
 
 
 
 

4. FIND-INFO Dnevi, 27. in 28. maj, Portorož

 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Novela B Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS)
Državni zbor je 4. aprila 2024 sprejel novelo B > Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS), ki bo začela veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu. Novela prinaša tri glavne novosti - opredeljuje javno rabo slovenščine, posodablja zagotavljanje zaščite slovenščine v digitalnem okolju ter usklajuje določbe o inšpekcijskem nadzoru z Zakonom o inšpekcijskem nadzoru (ZIN), določbe o globah pa z Zakonom o prekrških (ZP-1).
 
 
 
 
 
 

16. Dnevi stvarnega in zemljiškoknjižnega prava, 20. in 21. maj, Portorož

 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Davčno izogibanje
Ko davčni organ v inšpekcijskem nadzoru ugotovi, da je prišlo do nedovoljenega davčnega izogibanja, naloži plačniku davka plačilo davka, ki bi moral biti plačan (če ne bi bilo nedopustnega ravnanja). Vendar pa mora, če je v zvezi z istim gospodarskim (ekonomskim) dogodkom davčni zavezanec že plačal določen davek, upoštevati to plačilo kot delno plačilo tega davka.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (primerjalnik)
Državni zbor je 26. marca 2024 sprejel novelo F > Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI), ki bo začela veljati 20. aprila. Novela (med drugim) zakon usklajuje z 90. členom Ustave Republike Slovenije (URS), v katerem je določen zakonodajni referendum, in celovito ureja referendumski spor. >> Več
>> Spremembe Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (primerjalnik)
Cilj druge novele > Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov je preprečiti in zmanjšati uporabo elektronskih cigaret med mladimi ter s prepovedjo kadilnic zaščititi prebivalce pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih. >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 29 - 31/2024
 
 
 
 

Že veste, kako zelo uporabni pri vašem delu so lahko e-komentarji zakonov?

 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      Brez glasu v predavalnicah in sodnih dvoranah    

dr. Sara Ahlin Doljak
   
Uporaba govornega komunikatorja na sodišču odpira nova obzorja za vse deležnike, omogoča mi, da učinkovito zastopam svoje stranke in prispevam k pravosodnemu sistemu. Ta prilagoditev je pomemben korak k večji vključenosti in zagotavljanju, da pravosodni sistem odraža in služi celotni družbi, ne glede na fizične sposobnosti posameznika. Vendar pa uspeh te integracije zahteva zavzetost in prilagoditve tako s strani posameznikov, ki uporabljamo te tehnologije, kot tudi s strani pravnega sistema, ki mora zagotavljati ustrezno podporo in infrastrukturo.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
 
 
 

5. konferenca prava informacijske varnosti, 9. in 10. maj, Portorož

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.