c S
 
Tedensko obvestilo o pravnih novostih
 
 
April 2024, številka 16 / letnik XXII.
 
Lex non praecipit inutilia.
Zakon ne predpisuje nekoristnega.
 
     

 

Novosti

NOVOSTI

     
 
>> Predložitev pogodbe o prodaji poslovnega deleža za potrebe vpisa prenosa poslovnega deleža v sodni register
V zadnjem obdobju so registrska sodišča v nekaterih primerih predlogov za vpis prenosov poslovnih deležev v sodni register izdala odredbe, s katerimi so od strank pogodb o odsvojitvi poslovnih deležev zahtevala, da predložijo pogodbe o odsvojitvi poslovnih deležev z navedeno kupnino oziroma pogodbe o prodaji poslovnih deležev, ki so bile sicer priložene notarskim zapisom pogodb o odsvojitvi poslovnih deležev, a niso bile priložene predlogu za vpis prenosa poslovnega deleža v sodni register.



V prispevku je obravnavano vprašanje, ali mora biti pogodba o prodaji poslovnega deleža kot zavezovalni pravni posel priložena pogodbi o odsvojitvi poslovnega deleža kot razpolagalnemu pravnemu poslu za potrebe vpisa prenosa poslovnega deleža v sodni register.

 
 
 
 
 
 

50. Dnevi slovenskih pravnikov, 17. in 18. oktober, Portorož

 
 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
     
    NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
 
     

 

AKTUALNO

AKTUALNO - POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA

     
 
>> Ustavno sodišče razveljavilo del družinskega zakonika, ki ureja prihodke otrok v rejništvu, zavodih
Ustavno sodišče je razveljavilo dele družinskega zakonika, ki govorijo o upravljanju s sredstvi otroka, ki je dolgotrajno nameščen v zavod ali rejništvo. V določenih primerih viška sredstev ne bo več potrebno vračati v državni proračun.
>> Poslanci podprli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov
DZ je na izredni seji sprejel predlog za razpis treh posvetovalnih referendumov - o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah in uporabi konoplje.
 
 
 
 
 
 

5. konferenca prava informacijske varnosti, 9. in 10. maj, Portorož

 
     

 

IZBRANO_IZ_SODNE_PRAKSE

IZBRANO IZ SODNE PRAKSE

     
 
>> Hitrejše napredovanje v višji sodniški naziv
Sojenje v pomembnejših zadevah, mentorstvo in dodelitev na sodišče višjega položaja so posledica napredovanja v višji naziv, ne pogoj za napredovanje.

 
 
 
     

 

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE - MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO

     
 
>> Spremembe Zakona o javni rabi slovenščine (primerjalnik)
Novela B > Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS), ki bo začela veljati 27. aprila, prinaša tri glavne novosti - opredeljuje javno rabo slovenščine, posodablja zagotavljanje zaščite slovenščine v digitalnem okolju ter usklajuje določbe o inšpekcijskem nadzoru z Zakonom o inšpekcijskem nadzoru (ZIN), določbe o globah pa z Zakonom o prekrških (ZP-1). >> Več
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 32 - 33/2024
 
 
 
 

Že veste, kako zelo uporabni pri vašem delu so lahko e-komentarji zakonov?

 
     

 

STROKOVNI ČLANKI

STROKOVNI ČLANKI - IZBOR TEDNA

     
 
 
 
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IUS KOLUMNA

     
             
      O posledicah neplačanih socialnih prispevkov    

dr. Jaka Cepec
   
Odločitev, ali je za družbenika bolje, da z družbo sklene delovno razmerje ali ne, je sicer večplastna, v praksi pa družbeniki skoraj vedno z družbo raje sklenejo delovno razmerje. Z vidika ekonomsko racionalnega posameznika je to dobra izbira, razen za tiste družbenike poslovodje, ki si želijo izplačevati redni mesečni dohodek, višji od 3,5-kratnika povprečne slovenske plače, saj podobno kot pri podjetnikih tudi pri družbenikih poslovodjih zakon postavlja socialno kapico, torej najvišjo osnovo za plačilo socialnih prispevkov (peti odstavek 145. člena ZPIZ-2). V vsakem primeru tudi za sistem socialnih zavarovanj velja, da ima družbenik v enoosebni družbi pomembno večjo fleksibilnosti pri oblikovanju »paketa in obsega« zavarovanja po lastni meri.
   
     
   
 
 
>> Vabljeni h komentiranju vsebine pod besedilom kolumne!
 
 
 
 
 

4. FIND-INFO Dnevi, 27. in 28. maj, Portorož

 
     

 

DOBRO_JE_VEDETI

DOBRO JE VEDETI

     
 
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.

 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.iusinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.